10. medalja u historiji
3.9k

Haris Imamović iz Sarajeva osvojio bronzu na svjetskom informatičkom takmičenju za srednjoškolce

N. V.
Tim iz BiH koji je učestvovao na informatičkoj olimpijadi
Tim iz BiH koji je učestvovao na informatičkoj olimpijadi
U indonezijskom gradu Yoguyakarti održano je informatičko takmičenje za srednjoškolce iz cijelog svijeta, a alumnista Druge gimnazije Sarajevo i budući student MIT-a Haris Imamović donio je u Bosnu i Hercegovinu bronzanu medalju.

Harisu je ovo druga medalja s najvećeg svjetskog informatičkog takmičenja za srednjoškolce, čime je postao prvi učenik iz BiH kome je to uspjelo u posljednjih 10 godina. O tome koliko je ovo velik uspjeh svjedoči i to da je ovo tek 4. medalja koju je BiH osvojila na IOI u posljednjih 10 godina, a jubilarna 10. u historiji naše zemlje.

Njegov uspjeh velik je i zato što je on samo izuzetak koji potvrđuje pravilo, a to je da se informatika i takmičenja iz informatike u našoj zemlji ne cijene ni izbliza dovoljno. Dok u drugim državama učenici imaju kampove i višemjesečne pripreme za olimpijade iz informatike, naši učenici su prepušteni sami sebi. Jedina svijetla tačka je rad naših učenika u IT klubu Druge gimnazije Sarajevo, ali to je daleko od potreba za ostvarivanje još boljih rezultata.

Tek nekoliko bodova od bronzane medalje dijelilo je Benjamina Mujkića, učenika 1. razreda Druge gimnazije Sarajevo. Benjamin je osvojio počasnu pohvalu, koja se dodjeljuje učesnicima koji su jednom od dva dana takmičenja postigli broj bodova potreban za osvajanje bronzane medalje.

BiH su predstavljali i Faruk Ibrahimović (1. razred, Druga gimnazija Sarajevo) i Emira Ibrahimović (3. razred, Druga gimnazija Sarajevo).

Predstavnici BiH na Internacionalnoj olimpijadi iz informatike
Predstavnici BiH na Internacionalnoj olimpijadi iz informatike

Internacionalna olimpijada iz informatike (IOI) je najprestižnije svjetsko takmičenje iz informatike za učenike srednjih škola na kojem učenici imaju priliku pokazati svoje vještine rješavanja kompleksnih zadataka koji zahtijevaju dobro poznavanje raznih algoritama i struktura podataka.

Nakon dvije godine online olimpijada, ovogodišnje takmičenje se održalo uživo, u indonezijskom gradu Yogyakarti, od 7. do 15. augusta, te je na njemu Bosna i Hercegovina imala četiri predstavnika.

Odlazak ekipe ne bi bio moguć bez velikog angažmana profesora Adnana Šalake, koji je ujedno bio i deputy leader na ovom takmičenju, kao i ogromne pomoći Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Druge gimnazije Sarajevo, Alumni organizacije Druge gimnazije Sarajevo i kompanije Mistral Technologies koja se jedina od svih IT firmi odazvala pozivu da podrži odlazak naših olimpijaca na takmičenje. Članovi ekipe su im neizmjerno zahvalni na tome što su im omogućili nezaboravno iskustvo i priliku da odmjere svoje znanje sa vršnjacima iz cijelog svijeta. Jedino takvi pozitivni primjeri u našem društvu daju nadu da buduće generacije neće morati svoje karijere graditi van Bosne i Hercegovine, ali da bi se to desilo mora ih biti mnogo više, a znanje i izvrsnost konačno moraju biti stavljeni u fokus društva.