Veliki uspjeh
191

Haris Hamidović na listi istaknutih predavača IEEE društva

Klix.ba
Haris Hamidović (Lijevo)
Haris Hamidović (Lijevo)
U decembarskom bitlenu međunarodnog udruženja koje se bavi utjecajem tehnologija na ljudsko društvo predstavljene su neke od aktivnosti člana ovog udruženja iz Bosne i Hercegovine – doc.dr. Harisa Hamidovića.

Udruženje za utjecaj tehnologije na ljudsko društvo (The Society on Social Implications of Technology - SSIT) uvrstilo je ovog bh. stručnjaka u svoju listu istaknutih predavača za oblasti inženjerske etike i profesionalne odgovornosti, te oblasti privatnosti i sigurnosti povezanih sa novim tehnologijama.

SSIT djeluje kao posebno društvo u sklopu svjetskog Instituta inženjera elektrotehnike (IEEE) a bavi se pitanjima utjecaja tehnologija na svijet, te kako primjena tehnologija može poboljšati svijet.

Ovo IEEE društvo se fokusira na pitanja kao što su: humanitarno inženjerstvo; pitanja zaštite okoliša, uključujući klimatske promjene, zelene tehnologije i održivi dizajn; privatnost i sigurnost; druge privredne, zdravstvene i sigurnosne implikacije tehnologije, inženjerskom etikom i profesionalnom odgovornošću, inženjerskim obrazovanjem uključujući i K-12 obrazovanje i inženjersko obrazovanje u vezi sa društvenim implikacijama tehnologije, histrorijom tehnologije; javnim politikama vezanim za inženjerstvo, tehnologiju i naukuž, zdravlje i zdravstvene tehnologije i njihov utjecaj, pitanjima pouzdane energije i socijalnim pitanjima koja se odnose na energiju i socijalnim pitanjima u vezi informacijske tehnologije i telekomunikacija.