OSCE
0

Haraszti traži od vlasti da održe neovisnost RAK-a

FENA
OSCE-ov predstavnik za slobodu medija Miklos Haraszti zatražio je od vlasti BiH da spriječe usvajanje zakonskih amandmana koji bi ugrozili neovisnost državnog tijela za reguliranje rada emitera.

U pismu upućenom premijeru FBiH Nedžadu Brankoviću i predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta FBiH, Haraszti je izrazio zabrinutost nedavnim pokušajima Parlamenta FBiH da umanji ulogu Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), a koju ona ima u oblasti reguliranja rada javnih emitera.

Harasztijevo pismo odnosilo se na predložene zakonske amandmane na Zakon o komunikacijama BiH i amandmane na Zakon o javnom emitiranju Federacije BiH koji su usvojeni u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, 30. decembra 2008.

"Ukoliko budu usvojeni, ovim amandmanima bit će otvorena vrata politizaciji Regulatorne agencije. Amandmanima će biti prenesena odgovornost za biranje članova Upravnog odbora FTV-a na Parlament FBiH i time u potpunosti isključen RAK iz procedure imenovanja", smatra Haraszti.

Istakao je da, u cilju funkcioniranja regulatornog tijela kao kredibilnog i korektivnog instrumenta, njegova politička neovisnost mora biti garantirana.

Uklanjanje politizacije iz upravljanja emiterima jedan je od osnovih preduvjeta evropske demokracije, dodao je.

Haraszti je naglasio da je neovisnost tijela koje upravlja radom emitera posebno važna u zemlji kao što je BiH gdje organizacija javnog emitera ima vitalnu funkciju ujedinjenja u jedinstvenu državnu strukturu, saopćeno je iz OSCE-a.