BiH
0

Haraszti: Sloboda medija i integritet u BiH ponovno u opasnosti

FENA
Miklos Haraszti, OSCE-ov predstavnik za slobodu medija, prenio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu zabrinutost ove međunarodne organizacije zbog trenutnog stanja u pogledu sloboda u medijskom prostoru BiH na čije je objedinjavanje pozvao i osudio pokušaje razjedinjavanja tog prostora.

Razlog njegove posjete Bosni i Hercegovini su posljednji događaji koji govore da su sloboda medija u BiH i integritet ponovno u opasnosti, izjavio je.

  • Cilj ekonomskih i političkih napada na BHT 1, zatim dovođenje u pitanje Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) kao primjera pozitivne prakse, te ataka na federalni zakon o RTV servisu je zaustaviti formiranje jedinstvene medijske korporacije, zaključio je Miklos Haraszti, napomenuvši da su i sami novinari meta čak i fizičkih napada nervoznih političara.

Haraszti smatra da i sami mediji nekad doprinose lošem stanju svojim neprimjerenim jezikom, odnosno podijeljenošću duž etničkih linija. Pozvao je medije na solidarnost bez obzira na nacionalne odrednice, a političare na korišćenje postojećih sistemskih mehanizama u slučaju da imaju primjedbe na medije, a ne na urušavanje tih poluga.

"Patriotsko novinarstvo" čiji je cilj favorizovanje nacionalnih pripadnosti treba ostaviti prošlosti i okrenuti se budućnosti, ocijenio je na pres-konferenciji šef Misije OSCE-a u BiH Douglas Davidson. OSCE treba još da pomaže medijima u izgradnji civilnog društva, a to ne može i bez međusobne solidarnosti medija, njegov je zaključak.

Uime Ureda visokog predstavnika/specijalnog predstavnika Evropske unije, Frane Marović je također prenio zabrinutost u pogledu medijskih sloboda u BiH.

Svi ovi zvaničnici su učesnici današnje konferencije koja je održana u Sarajevu o slobodi medija u BiH.

Organizatori tog skupa su Misija OSCE-a u BiH i OSCE-ov ured za slobodu medija.