{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Hapšenje Mladića je najznačajniji događaj u postratnoj historiji"

S
26.5.2011. u 16:01
0
2
"Hapšenje Mladića je najznačajniji događaj u postratnoj historiji"
0
"Hapšenje Mladića je najznačajniji događaj u postratnoj historiji"
Sadik Ahmetović (Foto: Fotoservis)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović održao je danas u Sarajevu vanrednu press-konferenciju povodom hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića.
Ministar Ahmetović izjavio je da hapšenje Ratka Mladića najznačajniji događaj u postratnoj historiji ne samo Bosne i Hercegovine ili Srbije, nego i cijelog Balkana.

"I na ovom primjeru je dokazano da nema sigurnog skloništa za optužene za ratne zločine. U tom kontekstu raduje me i najava srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da će biti provedena istraga i o tome ko je sve ove godine učestvovao u skrivanju ovog haškog bjegunca", kazao je.

Ministar je dodao da je hapšenjem Mladića dokazano kako politika ignorisanja problema i međunarodnih obaveza ne može dobiti podršku u Evropskoj uniji koja je ostala dosljedna u svom insistiranju na hapšenju haških bjegunaca.

"Srbija je to uvidjela i očigledno se odlučila da okrene novu stranicu u odnosima sa Evropskom unijom i regionom, što je dobra vijest. Dugo smo čekali takvu odluku i priliku da je pozdravimo. Sada se konačno nalazimo u toj poziciji i ovu priliku koristim kako bih čestitao srbijanskim vlastima na odlučnosti da ispune obaveze prema Haškom tribunalu kao i Bezbjednosno-informativnoj agenciji i Službi za otkrivanje ratnih zločina Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koja je tu volju provela u djelo", kazao je Ahmetović, nastavivši:

"Ostaje nam da vjerujemo da će pravda biti dosegnuta i kroz presudu Haškog tribunala koji ga tereti za najteže oblike ratnih zločina uključujući i genocid nad više od osam hiljada srebreničkih muškaraca i dječaka."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: