{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Hapšenje Mladića i Hadžića apsolutni prioritet'

F
12.11.2008. u 16:22
0
0
'Hapšenje Mladića i Hadžića apsolutni prioritet'
0
'Hapšenje Mladića i Hadžića apsolutni prioritet'
Hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića apsolutni je prioritet, a države u regionu moraju u potpunosti surađivati s Tribunalom u Haagu da bi se priveli bjegunci, istakao je nakon sastanka s predstavnicima Tužilaštva BiH, glavni tužitelj pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz.
"Hapšenje ovih bjegunaca i njihovo procesuiranje je od izuzetne važnosti za BiH, ali je i pitanje kredibiliteta međunarodne pravde i međunarodne zajednice", dodao je.

Brammertz je u toku sastanka s v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Miloradom Barašinom i rukovodiocem Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH Davidom Schwendimanom istakao značaj interakcije tužilaštava u regionu, odnosno, Zagrebu, Beogradu i Sarajevu.

"Ova suradnja je ključna komponenta uspješnog okončanja rada Tribunala. Mi u potpunosti podržavamo rad Tužilaštva BiH sa čijim smo tužiocima u svakodnevnom kontaktu", kazao je Brammertz.

Na sastanku je razgovarano o budućoj suradnji, ali i problemima. Na prvom mjestu je svakako problem prebacivanja postupaka i nemogućnosti izručenja Tribunalu vlastitih državljana. O ovim i drugim poteškoćama, najavio je Brammertz, bit će uskoro govora na zajedničkom sastanku tužilaštava u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu.

"Saradnja Tribunala i Tužilaštva BiH je kontinuirana i efektna", ocijenio je Barašin.

Dodao je da ove institucije imaju isti cilj: spriječiti da ratni zločini prođu nekažnjeno.

Brammertz će se u nastavku posjete BiH susresti s udruženjima žrtava i predstavnicima RS-a, a nakon BiH posjetit će i Beograd.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: