Zloupotreba položaja
7

Hapšenje koje bi moglo zatresti državu: Debevec i Mehmedagić i dalje u zgradi SIPA-e

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Hapšenje predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića zatreslo je bh. javnost, a oni se i dalje nalaze u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu.
Ispred objekta SIPA-e u Istočnom Sarajevu su prisutni novinari koji očekuju da advokati Debevca i Mehmedagića po izlasku objasne za šta se tačno terete njihovi klijenti.

Poznata bh. advokatica Vasvija Vidović je viđena večeras kako ulazi u zgradu SIPA-e.

Interesantno je da se hapšenje predsjednika Suda BiH odvija u trenucima sudskog procesa protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Dodikova odbrana je već dva puta tražila premještanje suđenja u Banju Luku što je Sud BiH odbio. Sada se postavlja pitanje i da li će se hapšenje Debevca odraziti i na taj sudski proces odnosno šta će se dogoditi u slučaju suspenzije Ranka Debevca i imenovanja v.d. predsjednika Suda BiH.

Portal Istraga.ba je objavila da je najizgledniji kandidat za v.d. predsjednika Davorin Jukić koji je u ovom trenutku zamjenik predsjednika Ranka Debeveca. Davorin Jukić je poznat po tome što je Sud BiH proglasio nenadležnim za suđenje Draganu Čoviću u slučaju "Lijanović".

Debevec i Mehmedagić se, kako je danas saopćio glavni državni tužitelj Milanko Kajganić, terete za zloupotrebu položaja. Ipak, detalji još zvanično nisu otkriveni.

Debevec je uhapšen na području Sarajeva u jednom ugostiteljskom objektu dok je bio u društvu aktuelnog direktora OSA-e Almira Džuve. Nalog za njihovo hapšenje je dalo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Prema nezvaničnim informacijama, Debevca i Mehmedagića se tereti i za nelegalno prisluškivanje. No, to još nije potvrđeno.

Ranije su postojale optužbe opozicionih političara, u vrijeme dok je Mehmedagić bio na funkciji u OSA-i, da je davao naloge za nelegalno prisluškivanje opozicionara odnosno rivala Stranke demokratske akcije (SDA).

Podsjetimo, u oktobru 2021 godine Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) oslobodila je predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca disciplinske odgovornosti.

Disciplinska tužba je teretila Debevca da se tokom decembra 2020. godine sastao sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak, ispred stana treće osobe, kao i da je tužiocu Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

Istim tužbenim zahtjevom Debevec se teretio i da je od 2004. godine, sa izuzetkom 2009. namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španiji, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene VSTV-u.