OHR
0

Hapšenje Karadžića omogućava novi početak za BiH i Balkan

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák pozdravio je dugo očekivano hapšenje Radovana Karadžića, koji je od 1995. godine pod optužnicom Haškog tribunala zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz OHR-a.

“Vijesti o hapšenju Radovana Karadžića su pozitivne za Bosnu i Hercegovinu i za cijelu regiju. Ovo hapšenje je pokazalo da niko nije izvan domašaja pravde. Niko nije nedodirljiv. Iako su preostala dva optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić, još uvijek na slobodi, hapšenje Karadžića možemo posmatrati kao početak kraja najtragičnijeg poglavlja u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine”, rekao je ambasador Lajčák.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da, iako je pravda u slučaju Karadžića zakasnila, ipak nije uskraćena.

“Karadžićeva sloboda je predstavljala uvredu pravdi kao i izazov za domaće i međunarodne pravne sisteme, ali pravda je konačno zadovoljena i stvari će sada teći svojim tokom - a to je pitanje od najvećeg političkog značaja i poštovanja ne samo za građane Bosne i Hercegovine već za sve nas.”

Ambasador Lajčák opisao je Karadžićevo hapšenje kao “pitanje integriteta vladavine zakona” te je naglasio kako će to dati “novi poticaj dugotrajnim procesima poslijeratnog oporavka i evropskih integracija u cijeloj regiji. Zvaničnici Evropske unije već su najavili da će hapšenje Karadžića imati pozitivne efekte na cijelu regiju u vezi sa procesima integracija u EU.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je istakao da je Bosna i Hercegovina u 2008. godini sasvim drugačija zemlja u odnosu na ono što je bila 1996. godine, kada se Karadžić počeo skrivati.

“Hapšenje Radovana Karadžića će pomoći građanima Bosne i Hercegovine da se okrenu od prošlosti ka budućnosti i fokusiraju na izazove sa kojima se suočavaju danas”, zaključio je Lajčák.