SDA
0

Hapšenja zbog krivotvorenja ličnih dokumenata samo su vrh ledenog brijega

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je danas reviziju biračkog spiska za Srebrenicu zbog posljednje afere oko masovnog krivotvorenja ličnih dokumenata.

SDA također traži da se Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, nekadašnji CIPS, stavi pod efektivnu kontrolu nadležnih državnih struktura.

Stranka to potkrepljuje činjenicom da su više od 90 posto uposlenih službenika u toj agenciji pripadnici jednog naroda (srpskog).

Traži se i izmještanje sjedišta Agencije iz Banja Luke, koja je i na ovom primjeru pokazala da nije voljna ni sposobna stvarati ambijent stabilnosti državnih struktura i zaštite građana bez obzira na nacionalnu i svaku drugu pripadnost.

Razlog takvim zahtjevima su i političke razmjere hapšenja koje će se negativno odraziti na svakog građanina u procesu certificiranja za bezvizni režim sa EU.

SDA je mišljenja da, iako je operativna i profesionalna akcija SIPA-e izvedena pod nadzorom EUPM-a, posljednje izjave Vinćenca Kopole kojima se dovodi u pitanje nadležnost SIPE za hapšenja, razotkrivaju svojevrsno saučesništvo i neodgovornost najviše pozicioniranih funkcionera međunarodne zajednice za odustajanje od proklamiranih standarda EU u protekloj neuspješnoj policijskoj reformi.

U saopćenju se navodi i da sva principijelna ukazivanja SDA na nužnost državne subordinacije u policijskim strukturama zemlje kako bi građanin na svakom dijelu teritorije BiH imao punu ravnopravnost, bez obzira na nacionalnu i svaku drugu posebnost, posljednjim hapšenjima te reakcijama iz MUP-a RS-a pokazuju punu političku utemeljenost.

U SDA tvrde da su hapšenja zbog masovnog krivotvorenja ličnih dokumenata u brojnim gradovima RS-a samo vrh ledenog brijega.

Na te je aktivnosti Tužilaštvo BiH profesionalnom akcijom skrenulo pažnju političke javnosti i to kroz samo jedan segment neizgrađenosti policijskog sistema i korumpiranosti kao posljedice jednonacionalnih policijskih struktura.

Ocjenjuje se da se s razlogom otvara pitanje razmjera tih krivotvorenja u kontekstu predstojećih izbora, imajući u vidu sve primjere izbornog inženjeringa putem neosnovanog i falsificiranog izdavanja dokumenata od Srebrenice do drugih mjesta, navodi se u saopćenju SDABiH.