Tužne scene
97

Haotično u Krajini: Migranti uporno dolaze pred centar Bira, a policija ih deportuje na Vučjak

S. H.
Kao i nekoliko prethodnih dana policija je i danas imala pune ruke posla kada je riječ o migrantima koji očajnički žele pobjeći iz kampa Vučjak nedaleko od Bihaća u objekte u gradu Bihaću.

Tako je bilo i danas. Bez obzira na najave zatvaranja kampova za migrante u Bihaću, oni i dalje pristižu i pokušavaju naći smještaj u nekadašnjem prihvatnom centru Bira. Grupa migranata i jutros je tražila smještaj u Biri, a policija je ekspresno reagirala i autobusom deportovala migrante u kamp Vučjak.

Uprkos tome što na Vučjaku ne postoje adekvatni uvjeti za boravak migranata rješenje se ne nazire. Brojne međunarodne institucije su već regairale, ali privremeni kamp u šumi, koji je postavljen trenutno, je jedino mjesto gdje vlasti u Krajini dozvoljavaju boravak migranata.

U Velikoj Kladuši boravi oko 1.000 migranata i izbjeglica. Najveći broj, oko 600, smješteno je u prihvatnom centru Miral, a ostatak je na ulici, bez ikakve pomoći i zdravstvene zaštite, odnosno u privatnom smještaju. Ljekari poručuju da su hepatitis, tuberkuloza ali i spolne bolesti zastupljene među migrantima.

Promrzli od zime, bez adekvatne odjeće i obuće, migranti spavaju na zemlji ispred prihvatnog kampa Bira. Bez hrane, vode i bilo kakvih uvjeta za život dostojan čovjeka.

S obzirom na to da ide zima, postavlja se pitanje da li će se naći neko konkretnije rješenje. Trenutno policija ne dozvoljava da migranti borave ni u unajmljenim privatnim smještajima u Bihaću.