BiH
1

Haos na Univerzitetu u Tuzli

USUS.ba
Pravi haos među studentima Univerziteta u Tuzli je napravila promjena visine upisnine za jedan semestar koja po novoj odluci rektorata tuzlanskog Univerziteta, za razliku od 50 KM, sada iznosi 100 KM. Studenti tuzlanskog Univerziteta nisu krili svoje nezadovoljstvo jer smatraju da 100 KM, koje moraju platiti kako bi nastavili praćenje nastave i polaganje ispita, za jedan semestar - previše. To potvrđuje i peticija koju je potpisalo oko 600 studenata sa Medicinskog, Ekonomskog i Rudarsko-geološkog fakulteta.

Povodom ovog problema na sastanku Senata Univerziteta vođena je žučna rasprava između predstavnika studenata i ostalih članova Senata, gdje je prema riječima studenata, koji su učestvovali u ovoj raspravi, problematični iznos upisnine neće biti snižen, iako mnogi studenti nisu u prilici da daju po 100 KM za jedan semestar.

Od glasnogovornika Univerziteta u Tuzli, koji se oglasio putem pisanih medija, jasno je naglasio da Univerzitet ne namjerava mijenjati svoju odluku jer kako on kaže: "Taj novac se troši za nabavku opreme i poboljšanje standarda studiranja i zbog toga ne mislimo odustati od ranije donesene odluke, jer bi u protivnom smanjili kvalitet obrazovanja. Mislimo da svaki student može sebi obezbjediti po 100 KM po semestru."

S obzirom da je na Senatu utvrđeno da taj iznos od 100 KM neće biti snižen, predstavnici studenata su zatražili da se organizuje javna tribina na kojoj će studentima biti prikazan utrošak sredstava prikupljenih od studenata. Studenti koji su potpisali peticiju nezadovoljni su jer ne znaju na šta se troši njihov novac. Studenti koji prvi put pohađaju godinu morat će uplatiti po 100 KM, dok oni koji drugi put obnavljaju godinu moraju platiti po 130 KM, ukoliko žele nastaviti studij.