Okršaj Đoze i Mandića
33

Haos na sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo: Predsjedavajući tvrdi da mu je načelnik opsovao majku

N. V.
Screenshot: Općina Centar Sarajevo
Screenshot: Općina Centar Sarajevo
Na sjednici Općinskog vijeća Centar u Sarajevu došlo je do rasprave zbog koje je u konačnici sjednica i prekinuta, a bit će nastavljena ujutru.

Na dnevnom redu je bila dodjela finansijskih sredstava i vijećnik Jasmin Ademović je tražio da budu dostavljeni kriterijumi prema kojim su izabrana udruženja kojima bi novac bio dodijeljen.

"Mi kao vijeće, ako ćemo dodjeljivati sredstva udruženjima, to je ozbiljna stvar i potrebna je ozbiljna argumentacija koja to treba popratiti", kazao je Ademović.

Nakon njega je riječ uzeo načelnik Srđan Mandić, koji je sa govornice odgovarao Ademoviću da ni ranije nisu dostavljani kriteriji za raspodjelu novca udruženjima.

"Volio bih kad ste u budžetu izvršili preraspodjelu skoro 323 hiljade KM raznoraznim udruženjima, da ste isto tako tražili izvještaje zašto ste dali nekom Gladijatoru 20.000 KM, zašto za hranjenje ptica 8.000 i tako dalje. Šta hoću da kažem? Kad vam odgovara može sve, kad vam ne odgovara onda se pridržavate pravila. Preraspodijelili ste toliki novac bez ikakvih kriterijuma, ali vi na to imate pravo", kazao je Mandić ironično.

Zatim mu je u riječ upao, čini se, upravo vijećnik Jasmin Ademović na šta je Mandić sa govornice poručio: "Daj ba, pusti više".

Počela je galama u skupštini nakon čega je Mandić rekao: "Nećete me prekinuti". Sve to je iznerviralo Sejada Đozu, koji je tvrdio da se Mandić ružno obraća vijećniku, te je napravio petominutnu pauzu, kazavši: "Ne možete se na taj način obraćati vijećniku".

Uslijedila je pauza i isključenje prijenosa sjednice, a nakon što su se vratili obratio se predsjedavajući Đozić s tvrdnjama da mu je načelnik opsovao. Njegove tvrdnje nije bilo moguće čuti na uživo prijenosu, a dio incidenta koji je snimljen možete vidjeti od otprilike 4:47:00, na kraju videosnimka sa sjednice.

"Ovo nije ulica, ja više ne mogu voditi sjednicu, ja je sad prekidam i sazivam hitnu sjednicu Vijeća. Opsovana mi je majka mrtva", kazao je Đozić.

Vijećnik Alen Girt mu je upao u riječ govoreći da mu nije opsovana majka: "On (Mandić) tvrdi da nije, vi tvrdite da jeste".

"Dobro, nek' saziva lokalne medije i nek' piše inače što piše. Sazivam hitni kolegij i prekidam sjednicu pola sata. Izvinjavam se svima prisutnima, nisam imao namjeru ovako da reagujem, ali ponašanje nekih u sali je prešao sve granice, od poziva na tučnjavu, psovanje", kazao je predsjedavajući Vijeća.

Nakon pauze obaviješteni su da će nastavak ove sjednice biti sutra u 10 sati.