"Atak na Bosnu"
0

Hanka Paldum: Pokrećem tužbu zbog laži da sam zlostavljala logoraša

Anadolija
Legendarna bosanskohercegovačka pjevačica Hanka Paldum potvrdila je za agenciju Anadolija da će pokrenuti tužbu protiv odgovornih za iznošenje navodnih saznanja da je da je 1993. godine mučila logoraša Gorana Goluba iz zatvora ''Silos'' u Hadžićima dok je kopao rovove na Igmanu.

''Ja ću pokrenuti tužbu zbog ovog slučaja. Tužit ću, prije svega, advokata Duška Tomića koji je iznio sve to u javnost. Ko zna ko je nagovorio tog jadnog Goluba da sve to tvrdi o meni. Možda ga je čak i sam Tomić nagovorio. Ne znam, ali znam da će se to na kraju dokazati na sudu. Na ovome jednostavno ne može ostati'', rekla je Paldum za agenciju Anadolija.

Dodaje da ''niko od nas ne bi smio dozvoliti da ostane na ovome''.

''U svemu ovome nisam pogođena samo ja. Oni su mene izvukli kao osobu koja je, na neki način, simbol Bosne. Mene kao simbola Bosne oni napadaju. To, dakle, nije samo atak na mene, već i atak na Bosnu i sve oni koji žele dobro ovoj Bosni'', dodala je Paldum.

U međuvremenu u kampanju protiv Paldum uključio se i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je za srbijanski Kurir izjavio da je ''došlo vreme za rušenje stereotipa da su samo Srbi činili zločine''.

''To treba da se procesuira i da se demistifikuje uloga svih koji su u Sarajevu činili zločine te da se na sudu izreknu sankcije. Sarajevo je godinama glumilo nevinašce, ali kako prolazi vreme, otkriva se njegovo pravo lice. U Sarajevu je bilo mnogo logora u kojima su mučeni Srbi. Dešavale su se masovne likvidacije, a viđeniji Srbi su zakopavani ispod asfalta. I ovaj slučaj govori u prilog tome da taj stereotip, da su samo Srbi činili zločine, mora da se promeni i da se svima koji su činili zločine moraju izreći adekvatne kazne'', izjavio je Milorad Dodik.

Prema tvrdnjama advokata Duška Tomića, a koje su prenijeli mediji u Srbiji, Paldum je logorašu Golubu, navodno, naredila da legne na zemlju, a potom mu ''zgnječila polni organ''. Zbog toga logoraš kasnije nije mogao imati djecu.

Mediji u Srbiji su spekulirali da bi Paldum mogla da bude osuđena na do 10 godina zatvora. Golubov advokat Dušan Tomić izjavio je srbijanskim medijima da će uskoro podnijeti krivičnu prijavu protiv Paldum pred Općinskom sudom u Sarajevu.

Najavio je da će u ime svog klijenta tražiti nadoknadu štete za duševnu i fizičku bol, te za seksualno zlostavljanje.