Sarajevo
0

Hanka i Eldin pjevaju na Prazničnom bazaru u Domu mladih

Sarajevo-x.com
Poznata pjevačica narodne muzike Hanka Paldum i pjevač i tekstopisac Eldin Huseinbegović zabavljat će posjetioce Prazničnog bazara kojeg organizuje Međunarodni klub žena (International Women's Club Sarajevo – IWCS) u nedjelju, 5. decembra u Domu mladih u Sarajevu.

Hanka i Eldin će na ovoj manifestaciji nastupati kao specijalni gosti.

Karijera Hanke Paldum uspješno traje već tri decenije, a izdala je oko 20 albuma, dok je Huseinbegović pjevao između ostalog i sa Hari Mata Harijem i Dinom Merlinom, te je za njih pisao i tekstove, a na 14. Prazničnom bazaru će ova dva umjetnika nastupati u zabavnom programu i družiti se sa posjetiocima bazara.

Claudia Carceroni, brazilska olimpijska biciklistica i svjetska prvakinja u ovom sportu i dr. Mirsad Kacila, poznati sarajevski kardiohirurg i šef Centra za srce Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, zvanično će otvoriti Praznični bazar koji će trajati od 12 do 18 sati.

Ova manifestacija postala je neizostavan dio sarajevskog kalendara društvenih zbivanja, budući da okuplja članove diplomatskih predstavništava, nevladinih organizacija i komercijalizovanih prodavača u duhu praznične blagonaklonosti i raspoloženja.

"IWCS Praznični bazar nudi posjetiocima priliku da kupe mnoštvo veličanstvenih poklona i robe na jednom mjestu, ali i da okuse egzotična jela koja se inače ne mogu naći u BiH", riječi su Anje Imberg, člana IWCS odbora i koordinatorice Bazara.

Moto ovogodišnjeg Bazara je "Okusi svijet!", pa su diplomatska predstavništva i strani državljani koji žive u Bosni i Hercegovini uložili maksimalne napore kako bi što bolje predstavili jela, slatkiše i pića koja su specifična za državu iz koje dolaze, uključujući čak i čokoladni fondue.

Muzike, plesa i zabave sigurno neće manjkati, a za to će se pobrinuti sarajevski ženski hor Gaudeamus, dječiji hor Princess krofne, hip-hop plesači Sedin Azganović i Elcko Bašić, break dance grupa Urban Kings, ženska grupa Emptianae iz Žepča, Elvir Huseinbegović i Hanka Paldum, a modna revija sa kreacijama Istoka Bratića će se također održati u sklopu zabavnog programa.

Organizatori će posjetiocima ponuditi i učešće u Prazničnoj tomboli sa mnoštvom nagrada, uključujući sedmodnevno putovanje u Egipat koje poklanja Relax Tours, avionske karte Croatia Airwaysa za London i Pariz i Turkish Airlinesa za Istanbul, vikend aranžmani u Hotelu Termag na Jahorini i u Hotelu Holiday Inn u Sarajevu i luksuzni aranžmani za dvoje u Second Skin Day Spa.

U posebno uređenom Kutku za djecu, mališani će se moći igrati, maskirati, stvarati rukotvorine i družiti sa izvođačima i autorima, uz stalni nadzor nadležnih osoba.

Nadalje, djeci će biti omogućena vožnja posebnim vozićem kroz "zemlju zimskih radosti", gdje će ih čekati Djeda Mraz spreman za slikanje sa najmlađim posjetiocima Bazara.

Ulaznice će se također moći iskoristiti za slobodan ulaz na Termalnu Rivijeru Ilidža, a koštat će 10 KM. IWCS će sve prihode prikupljene na Bazaru proslijediti u dobrotvorne svrhe.

"Uspješnost ovog događaja zavisi od truda i rada koji ulaže velika grupa volontera, od kojih su mnogi članovi IWCS-a. Bazar nam omogućava da pružimo potporu velikom broju dobrotvornih organizacija", kaže Rebecca Mesbah, još jedan član IWCS odbora i koordinatorica Bazara.

"Od 1997. godine IWCS podržava projekte i programe koji imaju za cilj da zadovolje potrebe svih društvenih grupa, uključujući žene, djecu, porodice, omladinu, starije osobe, ljude sa invaliditetom i žrtve rata", rekla je Mesbah.

Komercijalizovani prodavači, nevladine organizacije, agencije i internacionalne škole prodavati će pletenu odjeću, rezbarene predmete od drveta, bojeno staklo, ručno vezene tepihe, ukrase za kuću, nakit, čokoladu i još mnogo toga. Dječiji kutak organizuje kuća Montessori, a kostime će omogućiti Alexen. Igre organizuje Tupperware, a volonteri iz PartytimeBH i Invictusa će nadgledati djecu.

Violinistica Dunja Rakos, dječiji autor Marija Fekete Sullivan, Aladin mađioničar i break danceri Urban Kings također će zabavljati djecu u Dječijem kutku.

Zemlje koje će imati svoje štandove i prodavati nacionalna dobra su: Australija, Kina, Češka, Egipat, Mađarska, Italija, Njemačka, Francuska, Crna Gora, Norveška, Palestina, Pakistan, Portugal, Srbija, Slovačka, Švicarska, Rusija i SAD.

Sponzori i prijatelji Bazara su: RSG1 kao generalni medijski pokrovitelj, Dom mladih Skenderija, Termalna Rivijera Ilidža, magazin Gracija, Hronika.ba, Sarajevo-x.com, Second Skin Spa, magazin Azra, Hayat TV, OBN, BHT1, Pink TV, BBI Centar, Coca Cola, EUFOR - austrijski kontingent, Logo Asian, Nestle, Pekara Huth, Croatia Arilines, Turkish Arilines, Invictus doo, Montersori House, Tapcraft, Galerija Isfahan, Vinarija Topich, Tupperware i Wittinger Premium.