{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hanefija Prijić će biti oslobođen 28. augusta iako je u Italiji dobio doživotnu kaznu zatvora

29.7.2018. u 15:35
336
86
Hanefija Prijić će biti oslobođen 28. augusta iako je u Italiji dobio doživotnu kaznu zatvora
336
Hanefija Prijić će biti oslobođen 28. augusta iako je u Italiji dobio doživotnu kaznu zatvora
Hanefija Prijić Paraga bit će oslobođen do kraja augusta tekuće godine nakon što je u martu 2017. godine u Italiji osuđen na doživotni zatvor po komandnoj odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca maja 1993. godine na planini Radovan, piše italijanski list Il Giorno.
Hanefija Prijić bit će oslobođen do kraja augusta nakon što je početkom marta 2017. godine osuđen na doživotni zatvor zbog komandne odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca u maju 1993. godine na planini Radovan, iako je u BiH odležao kaznu od 13 godina i četiri mjeseca zatvora.

Prijić je inače jedina osoba, učesnik ratova u bivšoj Jugoslaviji, a vjerovatno i šire, kojem se dva puta sudilo za isto djelo.

Nakon što je bivši vojni zapovjednik odslužio dugogodišnju kaznu, što u Bosni i Hercegovini, što u pritvoru u Njemačkog gdje je uhapšen, što u Italiji, zahvaljujući pomilovanju ide na prijevremeno puštanje na slobodu. Prijić, koji se izjasnio da je nevin, bit će na slobodi 28. augusta, piše italijanski list.

Obavijest o puštanju na slobodu već je stigla njegovom italijanskom advokatu. No, sve je odgođeno do kraja augusta iz birokratskih razloga.

Hanefija Prijić je bivši ratni komandant Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH, čiji su vojnici 29. maja 1993. godine, u jednoj šumi kod Gornjeg Vakufa, pljačkali humanitarne donacije te prilikom te pljačke ubili italijanske humanitarce – Fabija Morena, Sergia Lanu i novinara Guida Puletija.

Strijeljanje su preživjeli Cristijan Penokio i Agostino Zanoti koji su se bacili na zemlju praveći se mrtvi. Zanoti je ranije italijanskim medijima kazao kako nije vjerovao da bi se Prijić uskoro mogao naći na slobodi.

Sud BiH je Hanefiju Prijića zvanog Paraga za to djelo osudio 2001. godine na 15 godina robije, a kaznu od 13 godina i četiri mjeseca odležao je u KPZ Zenica. Pušten je na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust. Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu.

Zbog toga je 2015. uhapšen u Dortmundnu u Njemačkoj prilikom posjete sestri, te je isporučen Italiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: