Kritika
59

Handke kroz karikaturu: U ruci Nobel, u glavi drugarstvo sa zločincima

I. P.
Crtež: Šukrija Meholjić
Crtež: Šukrija Meholjić
Austrijanac Peter Handke osvojio je Nobelovu nagradu za književnost, a na njegovu nesreću, svijet pamti šta je govorio za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji, odnosno kako je negirao zločine i genocid u režiji velikosrpske politike te kako je veličao Slobodana Miloševića.
Pamti i bh. karikaturista Šukrija Meholjić koji podsjeća da je isti književnik nosilac i prestižne Ibsen nagrade za dramaturgiju koju je dobio 2014. godine.

"Tada sam kritikovao žiri koji je dodijelio Ibsenovu nagradu čovjeku koji je bio bliski prijatelj ratnih zločinaca Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića (...) Pitao sam se u toj svojoj kritici: 'Šta je sljedeće?' I eto, pet godina poslije, dobi taj isti kontradiktorni Handke jos veće priznanje. Pukni zemljo da propadnem", napisao je Meholjić, između ostalog, uz prigodnu karikaturu.

Na crtežu je prikazan Handke koji, uzdižući svoja priznanja, pomišlja na drugarstvo s Miloševićem i Karadžićem. Njih trojica zagrljeni hodaju po kostima žrtava koje je ovaj austrijski književnik glasno negirao.