BiH
0

Hamilton-Smith: Nacionalni park za Vjetrenicu

FENA
Posjeta voditelja Radne grupe za krš i pećine Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) prof. dr. Elery Hamilton-Smitha spilji Vjetrenici i Bosni i Hercegovini primljena je u pozitivnom ozračju na svim nivoima vlasti te se stječe dojam da će zaštitu i kandidaturu Vjetrenice na UNESCO-ovu listu svjetske baštine ubuduće pratiti mnogo aktivniji odnos odgovornih tijela, priopćeno je iz Speleološke udruga "Vjetrenica – Popovo polje".

Koordinacijsko središte postalo je Federalno ministarstvo turizma i okoliša, koje je za tu aktivnost dobilo podršku od općine Ravno do Ministarstva vanjske trgovine koje je prema inozemstvu zaduženo za pitanja okoliša. Ministrica Katica Čerkez najavila je formiranje radne skupine koja bi bila zadužena za izradu nominacijskog dokumenta i povezivanje svih potrebnih institucija i poslova.

Također, ministrica Čerkez priopćila je prof. Hamilton-Smithu namjeru da postupak zaštite Vjetrenice i njezina okružja bude dio širokog projekta ekonomskog razvoja Popova polja i oživljavanja tamošnjih sela s tradicionalnim graditeljstvom, izgradnjom prometnica, integriranjem područja oba entiteta, liberalizacijom graničnog prijelaza Loznica kod Slanog, pa i drugih turističkih proizvoda poput oživljavanja stare željezničke pruge.

Za to će se u okviru Interreg programa aplicirati za projekt preko jadranske suradnje, pa će uskoro s tim ciljem talijanski partneri posjetiti općinu Ravno, rekla je ministrica Čerkez.

Prof. Hamilton-Smith ohrabrio je za kandidaturu Vjetrenice, jer, po njemu, ona već zadovoljava tri kriterija za upis što je sasvim dovoljno. Njegova je sugestija da se kandidatura priprema za kategoriju kulturni krajolik, što obuhvaća prirodnu i kulturnu baštinu. Na unutrašnjem planu prirodne vrijednosti poput Vjetrenice mogle bi uživati status zaštite nacionalnog parka, smatra vodeći čovjek za zaštitu krša u svijetu.

Na primjedbe stručnih osoba Federalnog ministarstva turizma i okoliša da Vjetrenica po sadašnjem statusu spada u nadležnost županija, prof. Hamilton-Smith kazao je da je vrijednost prirode osnovni kriterij kojem treba prilagoditi zakone i praksu.

Tijelo za nominiranje nekog dobra je državna vlada i ona je odgovorna UNESCO-u a ne lokalne vlasti, te za njega ta vlada treba i jamčiti, precizirao je prof. Hamilton-Smith.

Voditelj projekta USAID CCA Tim King podržao je izlaganje prof. Hamilton-Smitha i ministrice Čerkez te najavio da projekt može računati na podršku USAID-a.

Prof. dr. Elery Hamilton-Smith dugogodišnji je istraživač krša te je ostvario velika zasluge u zaštiti i razvoju održivog upravljanja kršem i pećinama. Jedan je od vodećih autora Vodiča za zaštitu krša IUCN-a. Koordinira rad eksperata na procesu kandidature nekog prirodnog dobra za Svjetsku listu. Čest je uvodničar većih znanstvenih i stručnih skupova o kršu širom svijeta. Savjetnik je na izradi plana upravljanja više dobara sa Svjetske liste među kojima i za Škocjanske jame u Sloveniji, stoji u priopćenju iz Speleološke udruga Vjetrenica – Popovo polje.