BiH
0

Hamidičević zaključio novi sporazum s Tužilaštvom BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bivši bh. konzul u Parizu Velid Hamidičević, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, zaključio je s Tužilaštvom BiH novi sporazum o priznanju krivice, rečeno je u Sudu BiH.

Državni sud će sporazum razmatrati naknadno, ali kako neslužbeno saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Hamidičeviću bi trebala biti izrečena kazna od godinu dana zatvora.

U sporazumu je navedeno da je Hamidičević pribavio nezakonitu imovinsku korist od 5.250 eura, a posebno su navedene četiri novčanice u apoenu od po 50 eura.

Tužiteljica Diana Kajmaković je pojasnila da su te novčanice pronađene prilikom pretresa stana u Francuskoj, kao i da su dio ukupno pribavljene koristi.

Na ročištu održanom početkom oktobra također je bilo govora o sporazumu, ali do sklapanja nije došlo jer je odbrani bila sporna sadržina, odnosno postojanje bitne razlike u odnosu na sporazum koji je napravljen ranije.

Tužiteljica Kajmaković je pojasnila da je problem bio u jednoj rečenici, odnosno u pogledu Hamidičevićevog svjedočenja u drugom predmetu, ali i da je to usaglašeno.

Osim početkom oktobra, Hamidičević je s Tužilaštvom BiH pregovarao i prije nekoliko mjeseci, a iako je postignut, sporazum tada nije prihvaćen.

Prema neslužbenim saznanjima, taj sporazum je predviđao da Hamidičević bude osuđen na godinu dana zatvora i da svjedoči u drugom predmetu, ali ga je stopirao sada suspendirani glavni tužilac Goran Salihović.

Hamidičevića optužnica tereti da je od decembra 2014. do juna prošle godine kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura i provjere podataka, u zamjenu za novac omogućio većem broju osoba izdavanje dokumenata za putovanje iz Francuske u BiH.

Na taj način, prema navodima Tužilaštva BiH, nezakonito je stekao više od 10.000 KM.