BiH
39

Hamdija Lipovača za Klix.ba: Otići ili ostati u SDP-u

Piše: E. Gorinjac
Hamdija Lipovača
Hamdija Lipovača
Hamdija Lipovača, još uvijek aktuelni premijer Unsko-sanskog kantona i član predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u izjavi za Klix.ba je prokomentirao situaciju unutar te partije, a nakon izbornog poraza te je govorio i o svom budućem političkom angažmanu u toj stranci ili eventualno odlasku iz SDP-a.

Izborni rezultat je takav kakav je i neko za to mora preuzeti odgovornost, a Zlatko Lagumdžija, predsjednik stranke zasigurno nije jedini krivac, smatra Lipovača.

"Nije sramota pobijediti, ali ni izgubiti izbori. To su ciklusi koje normalni ljudi koji se bave politikom razumiju i koji to tako i prihvate. Meni nije problem što su građani ove zemlje kaznili SDP, problem je u tome šta će SDP naučiti iz ovoga. Moja će odluka i lična i politička, da li podnijeti ostavku na sve funkcije u SDP-u, da li se angažovati dodatno i okupiti nove ljude, nove snage iz baze koji nisu do sada imali prilike da se pokažu, a vrijedni su i vrijede, ili na kraju krajeva otići iz SDP-a, zavisiti od toga kojim će putem krenuti SDP", kazao je Lipovača.

Ukoliko SDP krene dalje odlučno sa novim ljudima i napravi dobru analizu rada, onda vrijedi ostati i boriti se, mišljenja je naš sagovornik.

"Ako se međusobno budemo optuživali i tražili krivce, pa makar to bio jedan čovjek ili svi mi zajedno, onda to zaista više nema smisla. Ja kao intelektualac i političar mogu ovoj zemlji ponuditi svoje kvalitete i usluge u određenim političkim opcijama koje su usko vezane sa socijaldemokratijom", izjavio je Lipovača.

Na pitanje da li je Demokratska fronta stranka čiji bi član eventualno mogao postati ukoliko odluči otići iz SDP-a, Lipovača kaže da je o tome još rano govoriti.

"Ja još uvijek nemam nikakvih emocija ni prema kome, osim prema SDP-u", dodao je.

Naš sagovornik kaže da je iznenađen rezultatom koji je SDP ostavario u proteklom mandatu.

"Konkretno u USK smo održali stabilnost, finansijsku stabilnost, u poljoprivredi ne dugujemo ni jednu marku, povećali smo plaće jedini u ovoj državi u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju između 250 i 700 KM. Povećali smo plaće u zdravstvu i uradili jako puno konkretnih stvari, bili smo tu za ljude u poplavama, kada je izgorjela Kantonalna bolnica u Bihaću, uradili smo jako puno infrastrukture... Da su svi drugi polučili rezultat, a na mome kantonu ovo se dogodilo što se dogodilo, tada bi bilo vrlo izvjesno da se radi konkretno o meni i o ljudima koji su vodili SDP u USK. Ovo je pitanje cijele stranke i zato je potrebno hladne glave sjesti i izanalizirati gdje nam je kodna greška. Negdje se desila kodna softverska greška", objasnio je Lipovača.

Prokomentirao je također rad predsjednika SDP-a Lagumdžije i to u kojoj mjeri je on kriv za izborni krah.

"Vidite, u SDP-u su postojali različiti nivoi odlučivanja. Bilo je najuže rukovodstvo, pa uže rukovodstvo, pa Predsjedništvo stranke, a to se moglo i sinoć vidjeti kada su se tri muškarca i jedna žena okupili da kažu šta misle o trenutnoj situaciji, pa prema tome, neka i odgovornost ide takvim redosljedom. Ovo želim naglasiti, a i rekao sam to Lagumdžiji sinoć na telefon: 'Da li si isključivo ti odgovoran'? Nisi! 'Da li si odgovoran'? Jesi!", objasnio je Lipovača za Klix.ba.

Aktuelni premijer USK je bio kandidat SDP-a za državni parlamet, ali nije dobio dovoljan broj glasova u tom kantonu, odnosno svojoj izbornoj jedinici. Prokomentirao je izborni rezultat u Krajini.

"SDA je istaknuo tri najjača čovjeka tamo za državnu listu, to je uradio i SBB sa jednim čovjekom i mi smo tamo u suštini rasuli glasove. Ono što mi je kao Bošnjaku žao, je to da će umjesto tri Bošnjaka koji bi iz bilo koje političke stranke iz mog kantona zastupali ideju cjelovitosti ove zemlje, nažalost u Parlament će ući dva Bošnjaka i jedan predstavnik HDZ-a koji će sutra biti vjetar u leđa svima onima koji žele dezintegraciju ove zemlje koju HDZ tako slavodobitno uz pomoć Dodika i SNSD-a najavljuje", zaključio je Lipovača.