Novi angažman
115

Hamdija Lipovača opet predaje studentima bihaćkog Pravnog fakulteta

Piše: M. D.
Hamdija Lipovača (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hamdija Lipovača (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hamdija Lipovača, bivši bh. političar angažiran je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću od februara ove godine kao vanjski saradnik na predmetu Međunarodno javno pravo u ljetnom semestru 2018/2019.godine, saznaje Klix.ba.

Lipovača koji je bio zaposlenik ovog fakulteta do 2004. kada je radio kao asistent i viši asistent javio se na konkurs i dobio ovaj privremeni agnažman. Kao što je poznato, on je na ovom fakultetu, tada kao premijer USK doktorirao 2010. godine, ali je ostala sumnja u njegovu diplomu magistra koja je izdata u SAD-u 2002. godine, a nostrificirana na Univerzitetu u Bihaću, jer je Lipovača u Americi na postdiplomskom studiju proveo samo dva semestra.

Hamdija Lipovača bio je načelnik općine BIhać od 2004. do 2010. godine, potom premijer Unsko-sanskog kantona (USK) i kantonalni ministar policije u isto vrijeme, a nakon demonstracija građana februara 2014.godine bio je prisiljen podnijeti ostavku. Iste godine 17. decembra je uhapšen zbog sumnji u zloupotrenu ovlasti i krivotvorenje dokumenata i proveo je dva mjeseca u istražnom pritvoru.

U međuvremenu protiv njega pokrenuto je više sudskih procesa od kojih su neki još u toku, a u jednom od njih pravosnažno je osuđen prošle godine na uslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci kada je bez javnog konkursa u maju 2014. godine unaprijedio Jasminu Mulić, državnu službenicu u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) USK.

Pored angažmana kao vanjskog saradnika na bihaćkom Pravnom fakultetu Hamdija Lipovača je zaposlen kao direktor bihaćke Poslovnice "Integral Inženjering" a.d. Banja Luka u vlasništvu Slobodana Stankovića.

U intervjuu za Klix.ba prošle godine Hamdija Lipovača je na pitanje čime se bavio posljednje 3-4 godine i kakav je trenutno njegov radni status izjavio:

"Očito je da pored ličnog progona proživljavam i neku vrstu egzistencijalnog progona, koji se vrši na način da se tri i po godine sprječava moj povratak na Pravni fakultet gdje sam ranije radio. Tri i po godine ja sam kao doktor nauka proveo na birou rada. Mnogi 'prijatelji' Bošnjaci su se oglušili ili se pravili da me ne poznaju. Firma 'Integral' iz Banje Luke mi je ponudila posao voditelja kancelarije u Bihaću i ja sam prihvatio",