BiH
0

Hamamdžić nezadovoljan trenutnim statusom Sarajeva

NINA
Muhidin Hamamdžić, gradonačelnik Sarajeva, na tradicionalnom novogodišnjem priejmu za bivše gradonačelnike tog grada rekao je da svoj mandat napušta razočaran jer grad Sarajevo nije dobio status koji zaslužuje, javio je dopisnik agencije NINA.

"Nismo se uspjeli pomaknuti s mrtve tačke u pogledu rješavanja statusa grada Sarajeva kao glavnog grada BiH. Grad je ostavljen u vakuumu još u Daytonskom sporazumu i od tada niko ništa nije uradio da se to izmijeni, a svi naši napori odbijali su se o zid političke nespremnosti da se ide k integraciji BiH", kazao je Hamamdžić.

U gradu Sarajevu, naglasio je Hamamdžić, vlada teška anarhija i bezvlašće, što se posebno odnosi na uzurpaciju zemljišta i bespravnu gradnju.

Prema riječima dogradonačelnika Željka Komšića, neosporna je činjenica da je i ova garnitura gradskih vlasti uspjela sačuvati jezgro onoga što čini ponos i posebnost ovoga grada i države.

U borbi za Sarajevo i grad svoj doprinos su dali i nekadašnji gradonačelnici koji djeluju okupljeni u Klub ranijih gradonačelnika. "Borbu za jedinstveno Sarajevo počeli smo još 1993., ali se ni dandanas ne možemo pohvaliti nekim uspjehom. Naša borba za jedinstveno Sarajevo zapravo je borba za jedinstvenu BiH. Mi ćemo u tome ustrajati i zato smo odlučili da naš klub registriramo kao službenu nevladinu organizaciju koja ima za cilj pomoći svima kojima je u interesu da ovaj grad bude prijestolnica i središte BiH", kazao je Salko Selimović koji je funkciju gradonačelnika obnašao od 1987. do 1989.

Osim Selimovića, današnjem prijemu prisustvovali su i Tarik Kupusović, Dane Maljković, Vaso Radić, Dragutin Braco Kosovac, Juraj Martinović i Rasim Gačanović.