{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hamam Isa bega Ishakovića će sa aspekta turizma imati veliki značaj

A
10.3.2014. u 17:00
0
17
Hamam Isa bega Ishakovića će sa aspekta turizma imati veliki značaj
0
Direktor Generalne direkcije vakufa Vlade Republike Turske Adnan Ertem, koji boravi u Sarajevu povodom potpisivanja protokola o obnovi Aladža džamije u Foči, obišao je danas u pratnji delegacije hamama Isa bega Ishakovića, koji restaurira ova direkcija.
U izjavi za AA, Ertem je kazao kako je razgovarao sa predstavnicima firme koja izvodi radove restauracije hamama, te da će restauracija biti gotova i prije planiranog roka, to jest u junu 2014. godine.

"Nadam se da ćemo u junu ove godine završiti radove i hamam predati Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH. Drago mi je što vidim da je hamam, koji je bio razrušen, sada 'podignut na noge'. Mislim da će Vakufska direkcija ovaj prostor nekome izdati, ko će ga koristiti kao hotel", rekao je Ertem.

Prilikom raščišćavanja hamama prije otpočinjanja restauracije u podrumu su pronađene i dvije ručne bombe, kazao je Ertem, koje najvjerovatnije potiču iz ratnog perioda.

"To nam je malo usporilo radove, ali ipak smo uspjeli da ubrzamo i na vrijeme sve stignemo završiti. Ne znam da li će onaj ko bude upravljao ovim mjestom koristiti ga kao klasični hamam, ali mislim da će sa aspekta turizma ovo imati veliki značaj. Hamam koji ima i historijsko značenje doprinijet će i turizmu", naglasio je Ertem.

Osim hamama, Ertem i delegacija obišli su i zgradu Vakufske bolnice Hastahane, koja je 1866. godine izgrađena iz sredstava Gazi Husrev-begovog vakufa. Hastahana se nalazi u sarajevskom naselju Vratnik, a delegacija Generalne direkcije vakufa Vlade Republike Turske danas je posjetila sa namjerom da se upozna sa karakteristikama ove građevine, zbog moguće restauracije. Veći dio Hastahane je urušen, a bolnica je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: