BiH
0

Halilovićevo pismo nadležnim organima RS-a i Općine Doboj

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH predlaže da nadležni organi Općine Doboj donesu privremenu mjeru - odluku o potpunoj zabrani bilo kakve gradnje u Trnovu Polju na parcelisanom zemljištu, dok u potpunosti ovaj predmet ne bude riješen.

Građani Mjesne zajednice Kotorsko obratili su se ponovno Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i zatražili intervenciju kod nadležnih organa Općine Doboj, s obzirom na to da je nastavljena gradnja kuća u Kotorskom -Trnovo Polje na parcelama koje su predmet spora između građana i Općine Doboj od 2000. godine, kaže se u pismu koje je ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović uputio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i načelniku Općine Doboj.

Kako se ističe u pismu gradnjom kuća u Trnovu Polju za građane srpske nacionalnosti nastavlja se pritisak na bošnjačko povratničko stanovništvo.

Također se upozorava kako su građani Kotorskog, osim što trpe nelegalnu gradnju, izloženi komplikovanim sudskim procesima i procesu uništavanja poljoprivrednog zemljišta i njegovoj pretvorbi u građevinsko, čime se trajno nanosi nenadoknadiva šteta na privatnim nekretninama i usložnjavaju međunacionalni odnosi.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u saradnji s OHR-om nastoji doprinijeti rješavanju ovog problema, te će predložiti mjere koje bi zaustavile dosadašnju praksu diskiminacije stanovništva Kotorskog i ugrožavanje održivog povratka, jer se bošnjačko stanovništvo nalazi na kraju strpljenja i zahtijeva osiguravanje osnovnih ljudskih prava bez diskriminacije u pogledu raspolaganja i pristupa vlastitoj imovini i imovini koju su koristili prije rata.