BiH
0

Halilović: Zabrinjavaju nacionalistički i nasilnički ispadi

FENA
Povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH apeluje na sve državne organe i civilno društvo da promoviraju toleranciju - i riječima i djelom. Još jednom osuđujemo i to očekujemo i od drugih da jasno i u skladu sa zakonom osude sve pokušaje nacionalne, vjerske i druge netrpeljivosti.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović u poruci navodi da su u posljednje vrijeme na prostoru BiH sve prisutnije pojave nacionalističkih i nasilničkih ispada koji zabrinjavaju svakog dobronamjernog građanina BiH. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ukazuje na vrijednosti tolerancije, koja je prvi korak ka stvaranju pretpostavki za jačanje povjerenja među građanima BiH.

Aktuelni društveno-politički trenutak u našoj zemlji, kada pojedinci i grupe nastoje svojim neprimjerenim i protuzakonskim radnjama i stavovima ugroziti pozitivne vrijednosti društva, sijući nepovjerenje, defetizam, nacionalizam i nacionalnu mržnju prema neistomišljenicima i političkim protivnicima, još jednom potvrđuje da vrijednosti tolerancije nemaju alternativu.

Radi prevazilaženja pojava i tendencija koje koče ukupne društvene tokove i uključivanje naše zemlje u evroatlantske integracije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH apelira na sve institucije i građane BiH da svako na svoj način, sportskim, kulturnim i drugim vidovima organiziranja daju puni doprinos da bi naša zemlja učinila još jedan iskorak ka ukupnom napretku i prosperitetu, a samim tim ispoštovala i uvažila sve ono što od nas traži suštinsko demokratsko značenje Međunarodnog dana tolerancije.

Ministar Halilović u poruci ističe da je Bosna i Hercegovina učinila posljednjih godina veliki pomak u uspostavljanju evropskih vrijednosti kroz jačanje pravno-institucionalnog sistema i poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda te se aktivno uključuje i podstiče nastojanja da tolerancija, kao tradicionalno njeno obilježje, ponovno i u punom kapacitetu zaživi na prostorima BiH.