BiH
0

Halilović: Špirić ponovo odbio u dnevni red uvrstiti izjašnjavanje o novcu za "Dane bh. dijaspore"

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ponovno je odbio u dnevni red današnje sjednice uvrstiti Prijedlog odluke o odobravanju finansijskih sredstava za održavanje manifestacije "Dani bh. dijaspore“, koji je predložio ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, saopćeno je iz Kabineta ministra Halilovića.

Ministar Halilović podsjeća da je Prijedlog odluke, uz sva prethodna potrebna mišljenja, dobio podršku Odbora za unutarnju politiku Vijeća ministara.

"Predsjedavajući Špirić i ministar Puhalac bili su protiv uvrštavanja Prijedloga ove odluke u dnevni red današnje sjednice i time blokirali mogućnost efektivne saradnje Vijeća ministara BiH sa Svjetskim savezom dijaspore (SSD) BiH tokom održavanja manifestacije "Dani bh. dijaspore“, koja je počela jučer u Sarajevu", navodi se.

Ovakav postupak predsjedavajućeg Špirića izražava, ističe se u saopćenju, njegovo negiranje problema više od milion prognanih i raseljenih bh. građana u dijaspori, odnosno blokiranje poštivanja njihovih ljudskih prava u pogledu povratka, dvojnog državljanstva, kulturne i privredne saradnje s maticom. Dakle, sami legitimitet ove kategorije građana BiH.

"Ovakav samovoljni akt predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH stvara pogrešnu predodžbu o negativnom odnosu i nebrizi BiH o gotovo četvrtini njenih građana koji žive izvan domovine, a čiji je on čelnik izvršne vlasti, koja treba raditi na rješavanju vitalnih pitanja više od milion građana BiH koji imaju status dijaspore", navodi se.

Prema Prijedlogu odluke o odobravanju finansijskih sredstava za održavanje manifestacije "Dani bh. dijaspore“ predviđena je jednokratna finansijska pomoć od 15.000 KM za organiziranje i održavanje manifestacije "Dani bh. dijaspore“.