BiH
0

Halilović se susreo sa delegacijom UNDP-a

FENA
Usmjerimo našu dalju suradnju na još efikasniji rad, koji će biti u funkciji građana u BiH - kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović tokom susreta u Sarajevu s delegacijom Razvojnog programa UN (UNDP), saopćeno je iz kabineta ministra.

U delegaciji su bili regionalna direktorica UNDP-a za Evropu Kori Udovički, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab i njen zamjenik Stefan Priesner.

Tokom razgovora rečeno je da je dosadašnja veoma dobra saradnja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i UNDP-a bila fokusirana na pomoć povratnicima, izgradnju institucionalnih kapaciteta posebno u lokalnim zajednicama, te u jačanje gender komponente u okviru Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Udovički je kazala da postoje mogućnosti proširivanja aktivnosti u lokalnoj zajednici odnosno da vjeruje da se može raditi u svakoj općini u BiH.

Zajedničke projekte Ministarstvo za ljudska prava BiH i UNDP trenutno realiziraju u više od 120 općina u BiH.

Sugovornici su se složili da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje u najmanje četiri prioritetene oblasti i to deminiranju u svrhu povratka, elektrifikaciji povratničkih naselja, nastavku pomoći Srebrenici i jačanju Agencije za ravnopravnost spolova BiH. Posebno je apostrofiran problem elektrifikacije jer oko 4.000 povratnika u prosjeku pet godina živi bez električne energije. Prvi put je Vijeće ministara BiH, na prijedlog ministra Halilovića, donijelo odluku o izdvajanju oko deset miliona KM u naredne tri godine za rješavanje tog problema.

Predstavnici UNDP-a obećali su pomoći u pronalaženju sredstava za elektrifikaciju povratničkih naselja.