BiH
0

Halilović razgovarao sa specijalnim izaslanikom State Departmenta za pitanja holokausta

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i specijalni izaslanik State Departmenta za pitanja holokausta Christian Kennedy razgovarali su danas u Sarajevu o stanju ljudskih prava u BiH, s posebnim akcentom na međuvjersku i međuetničku toleranciju, saopćeno je iz Halilovićevog kabineta.

Ministar Halilović je kazao kako se u BiH stoljećima njeguje tolerancija među ljudima, te da stradanja ljudi i agresija s početka devedesetih godina prošloga stoljeća nisu proizvod historijskih okolnosti, već ideologija iz susjedstva.

„Zvanična politika u BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u potpunosti su opredijeljeni za poštivanje ljudskih prava i održiv povratak prognanika“, kazao je ministar Halilović.

Američkog diplomatu je zanimalo i stanje prava nekonstitutivnih naroda u BiH, a kao primjer je naveo zahtjev predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija za izmjenu Izbornog zakona BiH.

Ministar Halilović je kazao kako se politička opcija kojoj pripada u potpunosti zalaže za ukidanje trenutnog diskriminatorskog rješenja u Ustavu i Izbornom zakonu BiH.

“Stranka za BiH s njenim predsjednikom Harisom Silajdžićem na čelu podnijela je tužbu zbog onemogućavanja našeg člana Ilijaza Pilava da se na prošlim izborima kandidira za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske samo zato što je Bošnjak”, kazao je ministar Halilović.

On je zahvalio američkom diplomati na interesovanju za ova pitanja, koja su od općeg značaja, ali zahtijevaju posebnu pažnju institucija BiH, s obzirom na aktuelne reforme u BiH i njeno približavanje evroatlantskim integracijama.