{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Halilović razgovarao s porodicama nestalih

F
8.11.2007. u 11:23
0
0
Halilović razgovarao s porodicama nestalih
0
Halilović razgovarao s porodicama  nestalih
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović sa saradnicima u srijedu je u Sarajevu razgovarao s porodicama nestalih osoba iz sela Mičivode, Općina Sokoloc, koji petnaest godina tragaju za još 21 nestalom osobom iz ovog sela. Identificirano je osam civilnih žrtava.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Porodice nestalih zatražile su podršku i pomoć Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u ubrzavanju procesa traženja nestalih osoba iz ovog sela.

Ministar Halilović je kazao da će Ministarstvo u okviru svoje nadležnosti i na osnovu svih raspoloživih institucionalnih mehanizama insistirati na ubrzavanju procedura za početak traganja na nestalim osobama iz sela Mičivode.

U Mičivode se prije sedam godina vratilo deset od prijeratnih 55 porodica, ali još u ovo selo dolaze makadamskim putem dugim četiri kilometra.

Ministar Halilović se susreo i s predstavnicama Udruženja Prijedorčanki „Izvor“ s kojima je, također, razgovarao o mogućnostima ubrzavanja procesa traženja nestalih osoba, te pitanjima ostvarivanja statusnih prava civilnih žrtava rata. Predsjednica Udruženja „Izvor“ Fatima Fazlić i tehnički sekretar Sejda Karabašić informirale su ministra Halilovića o aktivnostima ovog udruženja, koje su fokusirane na traženje nestalih osoba i pomoć povratnicima u Prijedor u ostvarivanju statusnih prava civilnih žrtava rata.

Prema podacima Udruženja u Prijedoru je od 1992. do 1995. godine ubijeno ili se vodi kao nestalo 3.148 osoba.

Do sada su ekshumirane 1.734 osobe, a za 1.414 osoba se još traga. Fazlić je kazala da broj nestalih nije konačan te da ovo udruženje kontinuirano upotpunjuje bazu podataka da bi došlo do konačnog broja ubijenih i nestalih osoba.

Ministar Halilović je kazao da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru nadležnosti, pomoći ovom udruženju, posebno u vezi s ostvarivanjem statusnih prava civilnih žrtava rata. Naime, veliki broj povratnika u Prijedor iz Federacije BiH nije ostvario nikakva statusna prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: