BiH
0

Halilović: Procjena je da u BiH treba pronaći još oko 13.000 osoba

FENA
"Desetine hiljada osoba u regionu još se vode kao nestale. Naša procjena je da u BiH treba pronaći još oko 13.000 osoba, od 30.000 koliko se smatralo da je bilo nestalih na kraju sukoba u BiH“, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Haliloivć.

Prema riječima ministra Halilovića danas na otvaranju 10. regionalne konferencije umrežavanja o nestalim osobama u Novom Vinodolskom u Hrvatskoj, preduvjet za uspostavu održivog sistema traženja i identificiranja nestalih osoba u BiH bio je donošenje Zakona o nestalim osobama zasnovanog na principu jednakosti i nediskriminacije.

"Zakon o nestalim osobama bio je instrument za uspostavu Instituta za nestale osobe kao jedinstvene, nezavisne, samostalne stručne institucije od javnog interesa kojoj se povjeravaju ovlaštenja utvrđena Zakonom o nestalim osobama BiH, a koja između ostalog uključuju: prikupljanje, obradu i sistematiziranje podataka o nestalim osobama i o pojedinačnim i masovnim grobnicama; uspostavu centralne, jedinstvene baze podataka o nestalim osobama; pronalaženje, provjeravanje i obilježavanje lokaliteta pojedinačnih i masovnih grobnica, učestvovanje u ekshumacijama, asanaciji terena, antropološkim obradama, identifikacijama; ostvarivanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, te pravosudnim institucijama u BiH“, kazao je ministar Halilović.

Dodao je da su konstituiranjem Upravnog odbora u junu ove godine stvoreni preduvjeti za početak djelovanja Instituta.

Prema riječima ministra Halilovića, značajne aktivnosti predstoje i u pravcu uspostave jedinstvene baze podataka nestalih osoba, što zahtijeva dodatne napore ne samo Instituta za nestale osobe već i svih drugih institucija, kao i pomoć Međunarodnog komiteta Crvenog križa i Međunarodne komisije za nestale osobe.

Istaknuo je kako je još ostalo neriješeno pitanje uspostave Fonda za podršku porodicama nestalih osoba.

"Situacija u ovoj oblasti je veoma složena, jer pitanje uspostave Fonda za podršku porodicama nestalih osoba je zaustavljeno zbog dugotrajnog procesa usaglašavanja sa predstavnicima entiteta u čijoj je nadležnosti pitanje socijalne potpore za sve žrtve rata u BiH bez čije saglasnosti nije moguće uspostaviti Fond. U vezi sa spornim pitanjima, do sada smo u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice nekoliko puta pokušali ponuditi konstruktivna rješenja, ali moramo priznati da do sada, nažalost, nije usaglašeno zajedničko rješenje te nam ostaje u narednim danima da u vezi sa ovim problemom pronađemo rješenje kojim će napokon biti osogurana jednaka zaštita za sve porodice nestalih osoba u BiH“, kazao je ministar Halilović.