{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Halilović predlaže osiguravanje još 108 miliona KM za održivi povratak u 2008.

F
22.8.2007. u 12:52
0
0
Halilović predlaže osiguravanje još 108 miliona KM za održivi povratak u 2008.
0
Halilović predlaže osiguravanje još 108 miliona KM za održivi povratak u 2008.
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uputio je Vijeću ministara aneks uz Prijedlog budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u kojem predlaže osiguravanje dodatnih 108 miliona KM za realiziranje održivog povratka u 2008. godini.
Kako se ističe u saopćenju, Vijeće ministara BiH na narednoj bi sjednici trebalo raspravljati o okvirnom budžetu za period od 2008. do 2010. godine.

"Pod pretpostavkom ovogodišnjeg nivoa ulaganja, u ovoj i naredne tri godine, mogao bi biti osiguran održivi povratak oko 18.000 porodica. Prema aneksu na Prijedlog budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za narednu godinu, trebalo bi osigurati dodatnih 58,8 miliona KM za obnovu stambenih jedinica izbjeglica i raseljenih osoba u BiH, 46,2 miliona KM za održivi povratak i nešto više od 3,2 miliona KM za prioritenu elektrifikaciju stambenih jedinica za potrebe već realiziranog povratka", kaže se u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Aktuelni pokazatelji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kako se navodi, svjedoče o blizu 40.000 porodica ili 135.000 osoba koje trebaju pomoć u rekonstrukciji i održivom povratku, za što je potrebno osigurati više od milijardu KM.

Na osnovu podataka prikupljenih putem regionalnih centara Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, od nadležnih općinskih službi, kantona, entiteta i Distrikta Brčko i na osnovu ostalih raspoloživih informacija Ministarstvo je sačinilo pregled izdvajanja finansijskih sredstava za održivi povratak, prema kojem je za ove namjene u 2007. godini, iz svih raspoloživih budžeta, od općinskog do državnog nivoa i donatorskih izvora, planirano izdvajanje oko 171 milion KM.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH također podsjeća da je Predsjedništvo BiH, kao ovlašteni predlagač budžeta, ranije zaključilo da je dodatna sredstva za rekonstrukciju i održivi povratak moguće osigurati rebalansom budžeta za 2007. godinu, ali da to do sada nije učinjeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: