BiH
0

Halilović: Povratak u odlučujućoj fazi da uspije ili se uruši

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, zamjenik koordinatora za Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Adam Bye i britanski ambasador u BiH Matthew Rycroft razgovarali su o prioritetima u radu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, te reformi policije i promjeni Ustava BiH.

U saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH navodi se da je ministar Halilović, tokom jučerašnjeg razgovora, kazao da će prioriteti u radu Ministarstva, na čije je čelo imenovan 9. februara ove godine, biti osiguravanje uvjeta za održiv povratak na teritoriji cijele BiH, rješavanje problema decertificiranih policajaca i unapređenje ljudskih prava u BiH.

“Povratak izbjeglica i dalje je opterećen nizom poteškoća koje su uzrokovale napuštanje povratničkih domova. Ljudi se vraćaju u prijeratna mjesta boravka, ali događa se da tamo ne mogu zadovoljiti elementarne potrebe počev od zapošljavanja, zdravstvene zaštite, penzija, školovanja. Zbog toga je prioritet harmonizacija zakona iz oblasti socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja, penzija, rada”, kazao je ministar Halilović.

Prema njegovim riječima zakonske promjene, koje bi olakšale povratak, trebalo bi da prati i odgovarajuća finansijska podrška ovom važnom procesu u BiH koji se nalazi u odlučujućoj fazi da uspije ili se uruši.

Sugovornici su saglasni da su decertificirani policajci veoma važno pitanje, u čijem rješavanju će usko surađivati. Ministar Halilović i ambasador Rycroft intenzivno će raditi na izradi prijedloga rješenja problema decertificiranih policajaca.

Ministar i britanski zvaničnici su konstatirali da su reforma policije i promjena Ustava BiH dva veoma važna i urgentna pitanja za budućnost BiH i njeno priključenje Evropskoj uniji. Složili su se da izvještaj Direkcije za reformu policije može biti osnova za postizanje konačnog dogovora.

Ambasador Rycroft je kazao da će podržati rješenje koje uključuje tri evropska principa za reformu policije i dogovor svih institucija u BiH.