{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Halilović potpisuje Konvenciju UN-a o pravima invalida

F
FENA
29.7.2009. u 06:09
0
3
Halilović potpisuje Konvenciju UN-a o pravima invalida
0
Halilović potpisuje Konvenciju UN-a o pravima invalida
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović potpisat će u danas u New Yorku Konvenciju UN-a o pravima osoba sa invaliditetom i Opcioni protokol, nakon čega će ovaj dokument biti upućen u proceduru ratifikacije u nadležnim institucijama BiH, saopćeno je danas iz kabineta ministra Halilovića.
Konvencija UN-a o pravima osoba sa invaliditetom je sveobuhvatan dokument koji sadrži civilina, politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava.

Bosna i Hercegovina je obavezna nakon potpisivanja i ratifikacije Konvencije i Protokola početi izradu programa provedbe ove konvencije, te izraditi i provoditi akcione planove za poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

Konvencija obavezuje zemlje članice da promijene zakone i zabrane diskiminirajuće običaje i prakse, što između ostalog uključuje zaštitu prava djece sa invaliditetom, jednak pristup obrazovanju, pravo na zdravstvenu njegu i rehabilitaciju, ukidanje diskriminacije na tržištu rada, prava na adekvatan životni standard i socijalnu zaštitu, pravo na jednako učešće u javnom životu, pravo na učešće u sportskim i kulturnim aktivnostima.

Prema sadašnjem stanju zakonodavstva, BiH je obavezna, nakon potpisivanja i ratifikacije Konvencije i Protokola, izmijeniti i dopuniti zakone koji se odnose na zapošljavanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, učešće u javnom i kulturnom životu i dostupnost svih javnih usluga i javnog saobraćaja osobama sa invaliditetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: