{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Halilović: Najvažnije da rafinerija počne da radi

F
20.3.2007. u 12:31
0
0
Halilović: Najvažnije da rafinerija počne da radi
0
Halilović: Najvažnije da rafinerija počne da radi
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je danas u Sarajevu Odluku o izmjenama odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, potvrdio je Agenciji Fena ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović.
«Razlog što ova odluka nije ranije donesena je što smo tek jučer na sjednici Vijeća dobili ugovor o transakciji s ruskom naftnom kompanijom.

Međutim, odluka u prvobitnoj verziji nije zadovoljavala jedan broj ministara, tako da smo nakon izučavanja - i ugovora, koji je poslovna tajna, i primjedbi iz Energoinvesta i drugih firmi u pogledu vlasničke strukture Rafinerije nafte i Jugoslavenske naftne kompanije, ministar sigurnosti Tarik Sadović i ja insistirali danas na dodatnim zaključcima uz odluku. Zaključci su usvojeni i stvoreni su uslovi za rješavanje pitanja koje praktično traje otvoreno već mjesec dana», kazao je Halilović.

Jedan od dodatnih zaključaka na kojima su insistirali on i Sadović je da Vijeće ministara, donošenjem odluke o kvaliteti tečnih goriva ni na koji način ne prejudicira pravično rješenje pitanja suvlasničkih odnosa u Rafineriji nafte Bosanski Brod i Jadranskom naftovodu te ni ostale sukcesione mase u BiH i izvan nje, tvrdi Halilović.

Na insistiranje sindikata, drugi njegov i Sadovićev usvojeni zaključak je da Vijeće ministara zahtijeva od Vlade Republike Srpske da u revitalizaciji i modernizaciji rafinerijskih postrojenja osigura zapošljavanje povratnika i ranijih radnika te potpuno ispuni zakonske i druge obaveze prema bivšim radnicima iz naftnog sektora nezakonito otpuštenim od 1992. godine pa dalje. Riječ je prije svega o radnicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Dodatni usvojeni zaključak na kojem su insistirali Halilović i Sadović je da u roku od 60 dana od stupanja na snagu odluke, Vijeće ministara analizira i unaprijedi tu odluku u smislu ispunjenja svih uvjeta koje je u svom mišljenju postavila Vlada Federacije.

Vladin stav, naime, tiče se obilježavanja da li je neko gorivo po standardu ili ne, a posebno o pitanju kontrole kvaliteta tečnih naftnih goriva iz uvoza i onih koji budu proizvedeni u Rafineriji Bosanski Brod.

«Uz ove ranije zaključke i usvajanjem dodatnih, stvorili smo uslove da bude donesena Odluka o izmjenama odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, tako da aranžman s naftnom ruskom kompanijom može da stupi na snagu.
Uz ovaj ugovor postoji 15 priloga koje članovi Vijeća ministara nisu imali priliku uopće da vide, što je na neki način hendikep u odlučivanju o tome šta sve sadrži aranžman», napomenuo je Halilović.

Tu će se javljati čitav niz nedoumica, ali najvažnije je da su otklonjene glavne sumnje vezane za transformacioni proces Rafinerije nafte i pokretanja nafte, dodao je ministar Halilović i zaključio: "Najvažnije je da Rafinerija počne da radi, da se izvrši njena modernizacija".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: