BiH
0

Halilović: Ministarstvo će poduzeti sve mjere na rješavanju problema u Kotorskom

FENA
Poništavanje građevinskih dozvola izdatih Srbima u Kotorskom za gradnju kuća na privatnom vlasništvu Bošnjaka, riješilo bi sedmogodišnju agoniju u kojoj se nalaze povratnici Bošnjaci u ovo dobojsko naselje, zaključeno je tokom susreta u Sarajevu ministra za ljudska prava i izbjeglice Safeta Halilovića i pravnog zastupnika Bošnjaka iz Kotorskog, advokata Zijada Mehmedagića.

Prema Mehmedagićevim riječima, Općina Doboj je prije sedam godina izdala 126 nelegalnih dozvola izbjeglim Srbima za gradnju kuća na privatnom poljoprivrednom zemljištu Bošnjaka i do danas taj problem nije riješen zbog opstrukcija i u Vladi RS i Općini Doboj.

-Ovo je jedna od važnih tema kojom se bavi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, jer su Bošnjaci Kotorskog, kao žrtve administrativnih i drugih nepravdi vlasti, postali oličenje borbe za ljudska prava u BiH, kazao je ministar Halilović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo će, u saradnji sa Bošnjacima Kotorskog, poduzeti sve zakonske mjere kako bi ovaj problem konačno bio riješen, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.