BiH
0

Halilović i Lubrani razgovarali o unapređenju saradnje u oblasti ravnopravnosti spolova

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović sa saradnicima jučer je poslijepodne u Sarajavu s regionalnom direktoricom Razvojnog programa UN-a za žene (UNIFEM) za centralnu i istočnu Evropu Osnat Lubrani razgovarao o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti ravnopravnosti spolova i ljudskih prava žena, saopćeno je uz kabineta ministra.

Lubrani je kazala da UNIFEM priprema plan aktivnosti u naredne četiri godine i da je ovim planom predviđena podrška BiH u ispunjavanju obaveza u oblasti gender komponente i ljudskih prava žena.

"Planiramo u junu otvoriti ured u BiH da bismo unaprijedili našu saradnju i efikasnije realizirali planirane aktivnosti koje se odnose na učešće žena u izgradnji mira i sigurnosti, poboljšanje provedbe zakona za zaštitu prava žena i transparentim učinili gender budžetiranje“, kazala je Lubrani.

Ministar Halilović je podržao planirane aktivnosti UNIFEM-a u BiH posebno otvaranje ureda koji će omogućiti neposredne kontake i bolju saradnju s institucijama koje se bave ravnopravnošću spolova i pravima žena.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je posebno zainteresirano za saradnju s UNIFEM-om u području pomoći ženama žrtvama rata, ženama žrtvama nasilja i organizirane prostitucije", saopćeno je.