BiH
0

Halilović i Kebo vjeruju da će FBiH imati novu vladu i budžet do kraja sedmice

FENA
Potpredsjednik Stranke za BiH (SBiH) Safet Halilović nada se da će krajem ove sedmice Federacija BiH imati novu vladu i budžet potvrđen u Parlamentu.

Potvrdio je danas u Sarajevu da je njegova stranka, kojoj je Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) osporio kandidaturu Fadila Jaganjca za federalnog ministra unutrašnjih poslova, na sinoćnoj sjednici u Sarajevu odlučila de kandidira drugog čovjeka - Muhidina Alića.

Prema Halilovićevim riječima, iako je OHR imao «birokratski odnos» u provjeri pet ministarskih kandidata za buduću vladu, a posebno prema kandidaturi za resor unutrašnjih poslova, SBiH je, ne želeći da zadržava proces imenovanja nove Federalne vlade, a prvenstveno u interesu građana FBiH, odlučila da kandidira Alića za kojeg bi provjera u OHR-u trebalo da se završi brzo jer je on već provjeravan pošto je obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova u Zeničko-dobojskom kantonu.

Upitan koje je OHR-ovo obrazloženje za odbijanje kandidature Fadila Jaganjca, odgovorio je: «Obrazloženje nisam dobio. Jaganjac je također podoban kadar».

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo izjavio je danas Agenciji Fena da je ured predsjednice i dvoje potpredsjednika FBiH, nakon što je dobio obavijest o novoj kandidaturi iz SBiH, jutros poslao dopis OHR-u za provjeru novog kandidata.

Ukoliko ova provjera bude tekla brzo, što očekuje, Kebo zaključuje da će već u petak biti stvoreni uvjeti da imenovanje nove Vlade FBiH bude potvrđeno u Federalnom parlamentu, odnosno da poslanici mogu razmotriti i prijedlog budžeta Federacije za ovu godinu.

Predsjedavajući parlamentarnog Predstavničkog doma Safet Softić razmišlja da sjednicu ovog doma kao ustavne instance koja potvrđuje imenovanje Vlade sazove već za četvrtak ako OHR završi brzo provjeru nove kandidature. Na toj sjednici može biti razmotren i prijedlog budžeta.

Prema ovim Softićevim planovima, dan kasnije, u petak, mogao bi zasjedati i Dom naroda i na dnevnom redu imati također federalni budžet.

Budžet FBiH mora biti donesen, odnosno odobren u oba doma Federalnog parlamenta do 31. marta jer tada ističe Odluka o privremenom finansiranju FBiH.

Nakon što su oba doma odobrila nedavno Nacrt budžeta, daljnji put ovog dokumenta prema Parlamentu je zaustavljen jer prijedlog konačnog teksta treba da utvrdi Federalna vlada.

Visoki predstavnik za BiH poništio je prošle sedmice odluku Predstavničkog doma o imenovanju novog saziva Vlade. Provjeravajući ministarske kandidature za pet Vladinih resora, OHR nije odobrio kandidaturu Fadila Jaganjca (SBiH) za resor unutrašnjih poslova.

SBiH je stoga odlučila sinoć da kandidira Muhidina Alića, iako je prema njenom obrazloženju i Jaganjac podoban kadar. Prema riječima Safeta Halilovića, učinila je to jer ne želi da bude doveden u pitanje rok za donošenje federalnog budžeta.