BiH
0

Halilović: Dan invalida u BiH se obilježava s posebnim senzibilitetom

FENA
Treći decembar, Svjetski dan invalidnih osoba, u BiH se obilježava s posebnim senzibilitetom, posebno imajući u vidu ukupno stanje u zemiji i težak položaj velikog broja invalida.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uz čestitke svim invalidima povodom njihovog dana izražava želju da uspješnije budu prevaziđene sve ukorijenjene predrasude s negativnim konotacijama prema ovoj mnogobrojnoj populaciji bh. društva.

"Samo upornom borbom, kako invalida BiH organiziranih u 13 udruženja, tako i nadležnih organa vlasti moguća je uspješna borba za poboljšanje njihovog ukupnog položaja u društvu. Potrebno je otvorenije i dosljednije raditi na razbijanju zabluda i shvatanja o invalidima kao nekorisnim bićima i njihovoj nesposobnosti da se uključuju u tokove ukupnog društvenog razvoja", saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Ne bi bilo dobro da glas invalida putem njihovih udruženja i drugih vidova organiziranja ostane bez odgovora i podrške nadležnih državnih organa i organizacija, jer oni se sami bez dosljedne podrške nadležnih organa vlasti ne mogu izboriti za svoja zagarantirana prava", soapćeno je.

Ministarstvo navodi da snažniju podršku invalidima BiH trebaju dati odgojne i obrazovne ustanove.

"Tu prije svih mislimo na ulogu učitelja, nastavnika, medicinskog osoblja, sociologa, psihologa, pedagoga... To će se posebno u pozitivnom smislu odraziti na potpuniju i sveobuhvatniju pomoć djeci i omladini s invaliditetom na putu njihove uspješnije integracije u otvoreno društvo. Ne smijemo zaboraviti veliki doprinos invalida ukupnom razvoju BiH, kako kroz njihovo aktivno učešće u njenoj izgradnji, tako i njihov snažan doprinos u kulturnim zbivanjima i promociji BiH širom svijeta kroz izvanredne sportske rezultate", navodi se u saopćenju iz kabineta ministra Safeta Halilovića.

On je svim osobama s invaliditetom u BiH čestitao Dan invalida, sa željom i nadom da će i država BiH svojim većim zalaganjem i angažmanom doprinijeti poboljšanju njihovog ukupnog položaja, a sve u skladu s međunarodnim konvencijama koje od svih svojih članica traže i zahtijevaju poštivanje i zaštitu osnovnih ljudska prava, posebno invalidnih osoba.