{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Halilović: Dan invalida u BiH se obilježava s posebnim senzibilitetom

F
2.12.2007. u 12:43
0
0
Halilović: Dan invalida u BiH se obilježava s posebnim senzibilitetom
0
Halilović: Dan invalida u BiH se obilježava s posebnim senzibilitetom
Treći decembar, Svjetski dan invalidnih osoba, u BiH se obilježava s posebnim senzibilitetom, posebno imajući u vidu ukupno stanje u zemiji i težak položaj velikog broja invalida.
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uz čestitke svim invalidima povodom njihovog dana izražava želju da uspješnije budu prevaziđene sve ukorijenjene predrasude s negativnim konotacijama prema ovoj mnogobrojnoj populaciji bh. društva.

"Samo upornom borbom, kako invalida BiH organiziranih u 13 udruženja, tako i nadležnih organa vlasti moguća je uspješna borba za poboljšanje njihovog ukupnog položaja u društvu. Potrebno je otvorenije i dosljednije raditi na razbijanju zabluda i shvatanja o invalidima kao nekorisnim bićima i njihovoj nesposobnosti da se uključuju u tokove ukupnog društvenog razvoja", saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Ne bi bilo dobro da glas invalida putem njihovih udruženja i drugih vidova organiziranja ostane bez odgovora i podrške nadležnih državnih organa i organizacija, jer oni se sami bez dosljedne podrške nadležnih organa vlasti ne mogu izboriti za svoja zagarantirana prava", soapćeno je.

Ministarstvo navodi da snažniju podršku invalidima BiH trebaju dati odgojne i obrazovne ustanove.

"Tu prije svih mislimo na ulogu učitelja, nastavnika, medicinskog osoblja, sociologa, psihologa, pedagoga... To će se posebno u pozitivnom smislu odraziti na potpuniju i sveobuhvatniju pomoć djeci i omladini s invaliditetom na putu njihove uspješnije integracije u otvoreno društvo. Ne smijemo zaboraviti veliki doprinos invalida ukupnom razvoju BiH, kako kroz njihovo aktivno učešće u njenoj izgradnji, tako i njihov snažan doprinos u kulturnim zbivanjima i promociji BiH širom svijeta kroz izvanredne sportske rezultate", navodi se u saopćenju iz kabineta ministra Safeta Halilovića.

On je svim osobama s invaliditetom u BiH čestitao Dan invalida, sa željom i nadom da će i država BiH svojim većim zalaganjem i angažmanom doprinijeti poboljšanju njihovog ukupnog položaja, a sve u skladu s međunarodnim konvencijama koje od svih svojih članica traže i zahtijevaju poštivanje i zaštitu osnovnih ljudska prava, posebno invalidnih osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: