"Napao ideju BiH i čast Armije RBiH"
697

Halilović će tužiti Radmanovića jer ga je nazvao ratnim zločincem

FENA
Sefer Halilović (Foto: Anadolija)
Sefer Halilović (Foto: Anadolija)
Predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Sefer Hahlilović reagirao je danas na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića optužujući ga da je na njegov račun iznio niz neistina te najavio da će Radmanovića tužiti nadležnom sudu zbog klevete jer ga je u obraćanju novinarima nazvao "ratnim zločincem".

U saopćenju za javnost ističe da napadom na Halilovića, Radmanović napada ideju BiH i časno ratovanje Armije RBiH stavljajući tako u istu ravan "zločinačku Vojsku Republike Srpske i vitešku Armiju RBiH".

Halilović tvrdi da je Radmanović za njega kazao da je dobro živio u ratu, zbog čega ga Halilović smatra neinformiranim jer se u opkoljenom Sarajevu živjelo bez struje, vode, plina i hrane i u kojem su političko-vojni prethodnici Radmanovića ubili gotovo 11.500 ljudi od čega oko 1.500 maloljetne djece.

"Sramno je da kao političar niste u stanju priznati presude Tribunala u Den Haagu, niti presudu Međunarodnog suda pravde, niti ste ikada otišli u Srebrenicu, niti ste pogledali šta su to paravojska i parapolicija Karadžićeve i Mladićeve paradržave učinili ostalim narodima u BiH, ali imate moralne smjelosti da ijednom građaninu BiH kažete da mu je bilo dobro u ratu", kaže Halilović obraćajući se Radmanoviću.

Informirao je Radmanovića da je presudom Tribunala u Den Hagu (suda koji su osnovale Ujedinjene nacije i na kojem kao sudije rade svjetski pravnici) oslobođen svih optužbi, 2005., prvostepeno, a 2007. godine pravosnažno, za zločine koji su mu po komandnoj odgovornosti bili stavljeni na teret.

U saopćenju nadalje podsjeća da je Armija kojom je komandovao imala je u svom sastavu oko 30 posto Srba, Hrvata i ostalih te da je to svojevrstan dokaz da je "BiH, ali bez fašista, moguća".

"Ratnim zločincima trebate, jer to jesu, nazivati generale Pavkovića, Miloševića, Gveru, Perišića, Gotovinu, Blaškića... ali u to društvo ne spadam ma koliko se trudili da me tu smjestite i time mijenjate historiju", ističe Halilović.

Na kraju je Halilović potcrtao da ne želi o Radmanoviću govoriti neistine, niti tražiti dijelove njegove biografije jer za njega nikada nije ni čuo dok ga nisu "u najezdi Dodikove karadžićevizacije govora koju nikada niste javno osudili već ste dio toga, ugurali u Predsjedništvo BiH i, vjerovatno, kada završite mandat niko za Vas više, nikada, neće ni čuti".