BiH
0

Halilović boravi u posjeti Canberri

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović danas je u Canberri, u okviru posjete Australiji, u odvojenim susretima razgovarao s predsjednikom Senata Australije Johnom Hoggom, parlamentarnim sekretarom za multikulturne poslove Lauriem Fergusonom, vođom parlamentarne grupe prijateljstva sa BiH Chrisom Hayesom te zamjenicom predsjednika Predstavničkog doma Parlamenta Australije Anom Burke.

Halilović je istakao da su svi razgovori bili vrlo korisni i odnosili su se, prije svega, na bh. građane kojih u ovoj dalekoj zemlji ima oko 50.000. Konstatirano je da oni imaju dobar status i mogućnosti zapošljavanja, obrazovanja, sticanja državljanstva i još niz pogodnosti.

Prema njegovim riječima, dobijena je podrška inicijativi da za djecu bh. građana bude organizirana dopunska nastava te izučavanje bh. jezika i kulture, a što bi značajno doprinijelo zbližavanju ove dvije zemlje.

U toku razgovora potaknuta su i pitanja postizanja sporazuma u oblasti obrazovanja, nauke i kulture između BiH i Australije, a čemu je već udaren temelj saradnjom univerziteta u Melbournu i Sarajevu.

Halilović je predložio i postizanje sporazuma s BiH o sukcesiji ugovora između bivše SFRJ i Australije, između ostalog, u oblasti zračnog prometa, poštanskih veza i pravne pomoći.

Tokom razgovora s Halilovićem i ambasadoricom BiH u Australiji Amirom Kapetanović, australski zvaničnici su obećali da će razmotriti mogućnost pomoći BiH u procesu deminiranja, saopćeno je iz Kabineta ministra Halilovića.