{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Halilović-Banjanović: Pomoć održivom povratku

F
26.3.2008. u 12:49
0
0
Halilović-Banjanović: Pomoć održivom povratku
0
Halilović-Banjanović: Pomoć održivom povratku
Na području regije Kozluk ima nekoliko stotina porodica kojima bi trebalo osigurati sredstva za proljetnu sjetvu, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Kozluk Fadil Banjanović tokom razgovora u Sarajevu sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem.
-Evidentirali smo oko 500 porodica teškog materijalnog stanja i njima bi za proljetnu sjetvu trebalo oko 80.000 KM, kazao je Banjanović i dodao da se radi isključivo o pomoći održivom povratku.

Kako je saopćeno iz Halilovićevog kabineta, ministar je kazao kako će Ministarstvo na čijem je čelu podržati ovaj i slične programe u cijeloj BiH.

-Nastojat ćemo što prije, na osnovu propisanih procedura, pomoći ovim porodicama iz budžetskih sredstva namijenjenih održivom povratku i interventnih sredstava, kazao je ministar Halilović.

Tokom razgovora je rečeno kako postoji potreba da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice putem monitoringa obrati pažnju na namjensko i pravedno korištenje donatorskih sredstava na lokalnom nivou, gdje su uočeni propusti.

Ministarstvo će putem komunikacije sa općinskim vlastima insistirati na poštivanju zakonitosti, transparentnosti i kriterija za dodjelu donatorskih sredstava.

Ponovljena je potreba većeg ulaganja u održivi povratak, jer rekonstrukcija kuća ne garantira da će povratnici boraviti u njima, ako nemaju od čega živjeti.

Sagovornici su saglasni da je za trajni ostanak povratnika potrebno više ulagati u obnovu infrastrukture, od vodovoda, električne energije, mostova, do domova kulture i ostalih sadržaja neophodnih za kvalitetniji život građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: