Tuzlanski premijer
1.2k

Halilagić: Bošnjaci plaćaju cijenu očuvanja države, zlu ne trebali transporteri koje nabavljamo

A. K.
Portretna fotografija koju je Halilagić postavio uz objavu
Portretna fotografija koju je Halilagić postavio uz objavu
U kontekstu obilježavanja 9. januara kao neustavnog dana Republike Srpske, oglasio se i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić. Svjestan je, kako kaže, odgovornosti Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda, kao i da je trpljenje njihov usud i cijena koju plaćaju da imaju državu.

Halilagić, čija je objava putem društvene mreže Facebook postala viralna, između ostalog je kazao da su Bošnjaci prihvatili cijenu trpljenja koju plaćaju, a sve kako bi imali kakvu, takvu i njima jedinu državu.

"No, to ne znači da smo pasivni ili naivni. To ne znači da nas embargo na uvoz oružja ili embargo na demokratiju (kako reče član Predsjedništva BiH gospodin Komšić), mogu zaustaviti. Izgovorena i napisana riječ je najmoćnije oružje", naveo je Halilagić.

U kontekstu značaja pisane riječi, on je podsjetio da je u tuzlanskim dodacima udžbeniku historije napisano da je 9. januar neustavan, kao i da je bio uvod u genocid, etničko čišćenje, silovanja, ubijanje djece, žena, staraca te da je sve to navedeno u presudama najviših svjetskih sudskih instanci, teških hiljadu godina zatvora.

"Djeca o tome od septembra uče u školama. Nema više generacija koja će imati kolektivnu amneziju ili rupu u sjećanju o sebi i svojoj prošlosti. Ekonomija, da. Socijala, da. Zdravstvo, da. Sport, da. Infrastruktura, da. Slobodno društvo, da. Borba protiv korupcije, da. Ali i sigurnost, da", poručio je premijer Tuzlanskog kantona.

Dalje u svom obraćanju, Halilagić je napravio i poveznicu s potezom Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koji Upravu kantonalne policije dodatno oprema i sa nekoliko oklopnih vozila za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao i za antiterorističko dejstvo policije.

"Očekujemo transportere. Neka ih i za parade, a i zlu ne trebalo", dodao je Halilagić, koji je uz svoju objavu postavio i portretnu fotografiju koja je nedavno nastala upravo u krugu Specijalne policije u Tuzli, prilikom predstavljanja nove jedinice za saobraćaj i opreme koja je nabavljena.

Pored oklopnih vozila, tuzlanska policija se oprema i sa dugim cijenima, o čemu je ranije govorio i direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

"Svjedoci smo sigurnosne situacije u regiji, a u slučaju prenošenja na naše područje, ne daj Bože, mi ćemo morati zaštititi građane. Znamo svi šta rat donosi, a nama je potrebno sofisticiranije naoružanje. Oprema koju nabavljamo će biti upotrebljena za efikasnije i profesionalnije izvršenje poslova i zadataka policije. U konačnici to će doprinijeti boljem stanju sigurnosti građana u Tuzlanskom kantonu", kazao je Korman u maju prošle godine.