|

Hakovan glavni server goraždanske firme Pobjeda Technology, zatražena otkupnina od 5.000 KM

Hakovan glavni server goraždanske firme Pobjeda Technology, zatražena otkupnina od 5.000 KM
205
Piše: E. A.
16.5.2019. u 13:16
46
komentara
205

dijeljenja
Hakovan glavni server goraždanske firme Pobjeda Technology, zatražena otkupnina od 5.000 KM Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je goraždanskoj policiji jučer prijavljen slučaj kompjuterskog hakovanja i zaključavanja glavnog servera jedne goraždanske firme, čiji je direktor primio e-mail kojim se traži otkupnina, rad na predmetu preuzeli su policijski službenici Sektora kriminalističke policije Goražde koji će raditi sa FUP-om.
Dežurni Kantonalni tužilac djelo je kvalifikovao kao krivično djelo ometanja rada sistema i mreže elektronske obrade podataka iz člana 396. KZ FBiH u vezi sa članom 295. KZ FBiH 'Iznuda'".

Kako je za Klix.ba potvrdio Mirsad Bilajac, glavni kantonalni tužilac, riječ je o firmi Pobjeda Technology, čiji je direktor nakon hakovanja glavnog servera primio poruku putem e-maila, u kojoj je zatražena otkupnina od 5.000 KM.

"Mene su obavjestili o ovom slučaju, da je hakovan glavni server i da je direktor dobio e-mail poruku 'Plati pet hiljada pa ćemo odblokirati', naravno da nije platio, ali to svakako može da ometa rad. Policijski službenici Sektora kriminalističke policije vrše provjere, da vidimo da li je riječ o kompjuterskoj prevari ili iznudi, da utvrdimo gdje upućuju tragovi, ko bi mogao biti osumnjičeni. To je veoma složen posao i mi smo uputili zahtjev da se uključi Federalna uprava policije iz Sarajeva jer oni jedino imaju neophodne uređaje za to. Oni također u firmi nisu zaštitili i osigurali kompjutere, tako da to može biti upućeno sa bilo kojeg mjesta u svijetu, sa Tajlanda primjera radi", izjavio je Bilajac za Klix.ba.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...