Ne može se vratiti
25

Hakeri preuzeli Facebook stranicu Grada Mostara

G. Š.
Hakeri su napali Facebook stranicu Grada Mostara i preuzeli kontrolu te za administratora postavili osobu s lažnim profilom. Uprkos brzoj reakciji i angažiranju stručnih osoba iz te oblasti, Facebook nije omogućio povratak pristupa stranici.

Iz Grada Mostar navode da je Facebook stranica Grada Mostara oformljena s cilj dvosmjerne komunikacije s građanima Mostara i zainteresiranom javnošću, te da je u kratkom vremenu privukla veliku pažnju javnosti, ali da je nedostupna od 16. novembra 2022. godine.

"Stranica je hakirana i za administratora postavljena osoba s lažnim profilom koja nije ovlaštena za kreiranje sadržaja. Sporni profil je prijavljen Facebooku u nadi kako ćemo uspjeti vratiti objavljeni sadržaj i vratiti ovlasti za kreiranje novog. No, unatoč brzoj reakciji i angažiranju stručnih osoba iz ove oblasti Facebook nam nije omogućio povratak pristupa stranici", naveli su iz Gradske uprave Grada Mostara.

Zbog toga su, kako ističu, početkom 2023. godine pokrenuli novu Facebook stranicu koja nosi naziv Službeni profil Grad Mostar.