Mnoštvo propusta
210

Hajrić: Dijaspora u Australiji zapostavljena, zadnja posjeta bila je prije 13 godina

FENA
Mirza Hajrić
Mirza Hajrić
Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji i Novom Zelandu Mirza Hajrić izjavio je da je moguće nastaviti jačati trgovinu s tim zemljama i prezentirati mogućnosti za investicije te da se na tome radi koristeći dijelom i udruženja poslovnih ljudi.

"Također, moguće je snažnije potaknuti i razvoj turizma, jer se sve više Australaca odlučuje posjetiti našu zemlju. Također se trudimo finalizirati rad na bilateralnom sporazumu o socijalnom osiguranju kojim će biti regulirano pitanje penzija za naše građane koji se odluče vratiti u BiH", izjavio je Harić u intervjuu za Večernji list.

Ocjenjujući nedavnu posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića Australiji i Novom Zelandu Hajrić je kazao kako je bio izuzetno uspješan. Podsjeća da je posljednja posjeta ovim zemljama na nivou Predsjedništva BiH bila prije 13 godina.

"Često se čuju kritike kako je dijaspora zapostavljena, a kada se učini jedan veliki napor da se organizuje ovakva državna posjeta, onda se kritike preusmjere na troškove, tračeve i slično", ustvrdio je Hajrić.

Naglašava kakao se s jakom i organiziranom bh. zajednicom u Australiji i Novom Zelandu, ogromna fizička razdaljina između naših država smanjuje svakim danom.

"U današnjem trendu globalizacije nema malih, dalekih i nevažnih država", kazao je Hajrić navodeći podatke po kojima u Australiji živi više od 50.000, a na Novom Zelandu više od 5.000 građana porijeklom iz BiH.