Pokušaj deblokade
57

Hahn spreman pomoći, Dodikovi nepromijenjeni stavovi kočnica Komšiću i Džaferoviću

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn spreman je organizovati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH kako bi se pronašao modalitet za deblokadu procesa formiranja vlasti i imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH.

No, iako se pojavila informacija da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili poziv Johannesa Hahna, saznajemo da zapravo sastanak nije ni zakazan niti je stigao ikakav zvaničan poziv, već je evropski komesar kroz razgovor ponudio da, ukoliko može, pomogne u približavanju stavova.

Željko Komšić i Šefik Džaferović su donijeli zaključak da nema smisla ići u Brisel ukoliko stavovi prije eventualnog susreta neće biti približeni odnosno ako sastanak sa Hahnom neće polučiti nikakav dogovor i rješenje.

Sa druge strane kočnica u cijelom procesu su već poznati tvrdi stavovi Milorada Dodika koji i dalje ne želi ni da čuje za slanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), što kod ostale dvojice članova Predsjedništva BiH rezultira odbijanjem glasanja o mandataru odnosno imenovanje Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Komesar Johannes Hahn oglasio se danas povodom neformiranja vlasti u BiH, poručivši da politički lideri nastave s dijalogom bez daljnjeg odlaganja.

"Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske je važnosti za proces evropskih integracija. U tom kontekstu, angažovao sam se sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine da ohrabrim političko vođstvo da provedu sporazum od 5. augusta. Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave sa dijalogom u cilju imenovanja Vijeća ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora", poručio je Hahn.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da se slaže s komesarom za proširenje Evropske unije Johannesom Hahnom u vezi formiranja vlasti u našoj zemlji, ali da prvo treba dostaviti ANP.