Vladavina prava
24

Hahn otvorio novu zgradu Tužilaštva BiH: EU treba vidjeti jasne pomake u nezavisnosti pravosuđa

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn otvorio je novu zgradu Tužilaštva BiH, kazavši da mu je zbog toga oko srca toplo, iako je na mjestu gdje daje izjave veoma hladno.

Hahn je prisutnima kazao da mu je zadovoljstvo da prisustvuje otvaranju nove zgrade Tužilaštva BiH koja svjedoči kontinuiranim naporima Bosne i Hercegovine da uspostavi vladavinu prava.

"Vladavina prava je u samom središtu procesa evropskih integracija, tako da kredibilitet cijelog procesa zavisi od postojanja nezavisnih pravosudnih organa. U tom kontekstu je Tužilaštvo BiH jedna od glavnih institucija koja će uspostaviti vladavinu prava", poručio je Hahn.

Naveo je da nova zgrada neće doprinijeti samo uspostavljanju vladavine prava, nego će olakšati uposlenicima da dođu do tog cilja

"Sve ove aktivnosti su širi aspekt pomoći Evropske unije koja treba vidjeti vrlo jasno rezultate kada je riječ o nezavisnosti pravosuđa od političkog pritiska. Naša podrška se ne ograničava samo na infrastrukturu, već značajno ulaže u rad pravosuđa, uključujući i rješavanje ratnih zločina", napomenuo je Hahn.

Istakao je da je njihova pomoć usmjerena na realizaciju tih nauma, a da će biti omogućena samo uz pomoć svih, naročito tužilaca i sudija, kao i političkih predstavnika.

"Nadalje, pravosuđe se mora percipirati kao struktura u kojoj nema nikakvih političkih upliva. To je jedna od temeljnih evropskih vrijednosti", zaključio je Hahn.

Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić istakla je da su svjesni svojih obaveza u borbi protiv kriminala, ratnih zločina i drugih oblika kriminala.

"Mi ćemo opravdati naša očekivanja", zaključila je Tadić.