Zajednička poruka
79

Hahn i Mogherini o genocidu u Srebrenici: Okončati praksu nekažnjavanja zločina

A.D.
Povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici zajedničko saopćenje za javnost izdali su visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

"Danas obilježavamo genocid u Srebrenici. To je bilo prije dvadeset četiri godine. Ipak, ova tragedija nas još uvijek progoni. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost da se uvijek sjećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj historiji", stoji u zajedničkom saopćenju Mogherini i Hahn.

Kako navode Hahn i Mogherini "dok se sjećamo, imamo odgovornost da učvrstimo mir i osiguramo stabilnu budućnost za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini i široj regiji".

"Moramo okončati praksu nekažnjavanja i prevazići naslijeđe prošlosti. Nema mjesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca. Pokušaji revizije historije u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugdje su neprihvatljiv Budući da je Bosna i Hercegovina izrazila želju da postane članica Evropske unije, prioritet je da svi politički lideri u zemlji aktivno rade na promociji dijaloga i poštovanja", naveli su Mogherini i Hahn.

Evropska unija, kažu, ostaje opredijeljena da podrži Bosnu i Hercegovinu u uspostavljanju društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo.