|

Hag: Softić nema legitimitet da zastupa BiH u reviziji tužbe

Hag: Softić nema legitimitet da zastupa BiH u reviziji tužbe
32
Piše: Er. M.
10.2.2017. u 20:13
317
komentara
32

dijeljenja
Hag: Softić nema legitimitet da zastupa BiH u reviziji tužbe
Kako Klix.ba nezvanično saznaje, Međunarodni sud pravde u Hagu potvrdio je kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću da Sakib Softić nema legitimitet da predstavlja BiH u postupku pokretanja revizije tužbe protiv Srbije.
Naime, iz Međunarodnog suda pravde u Hagu je objašnjeno da revizija predstavlja potpuno novi postupak, a ne nastavak prethodnog. Da bi postupak revizije bio pokrenut, za to je potrebna nova odluka Predsjedništva BiH kojom bi bio ovlašten agent koji će podnijeti aplikaciju pred sudom u Hagu.

Posebno se ističe da takva odluka neće biti donesena, jer su dva člana Predsjedništva BiH protiv revizije.

Strane diplomate, ali i dva člana Predsjedništva BiH, smatraju da niko u proteklih šest mjeseci nije ponudio nove dokaze. Naime, objektivni rok za reviziju je deset godina, a subjektivni šest mjeseci od pronalaženja dokaza.

Navodno se među političarima sve češće spominje i način finansiranja Sakiba Softića s obzirom na to da nije poznato ko je snosio troškove za zastupanje BiH. Posebno spornim se smatra mogućnost da je Softić isplaćivan iz privatnih fondacija kako bi zastupao Predsjedništvo BiH, što se u političkim krugovima smatra nedopustivim.

Kako saznajemo, tokom 2014. godine Softić je bio angažovan u kabinetu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ali na poslovima pravne analize reforme policije u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (317)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...