BiH
0

Hag: Počelo saopćavanje presude u slučaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore

FENA
Ispred Suda okupilo se pedesetak osoba; Foto: AFP
Ispred Suda okupilo se pedesetak osoba; Foto: AFP
Predsjednica Međunarodnog suda pravde u Hagu Rosalin Higins je tačno u 10 sati počela saopćavanje presude u slučaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

Ona će presudu saopćiti u ime 16 sudija ovog suda koji su o njoj odlučivali, a 20 minuta nakon čitanja presude bit će održana i pres-konferencija.

Ispred zgrade Suda u Hagu presudu čeka delegacija Bosanske sekcije Društva za ugrožene narode i udruženja koja okupljaju majke i žene Srebrenice.

Njima su se pridružili i članovi Društva za ugrožene narode iz Njemačke i Holandije, drugih nevladinih organizacija iz Holandije, te brojna bh. dijaspora.

Oni presudu dočekuju sa uvjerenjem da će odluka Suda biti pravedna i u korist naše zemlje. Smatraju kako je to značajno ne samo za BiH, nego i za Srbiju i Crnu Goru, kojima će presuda omogućiti da se suoče s prošlošću.

Izricanje presude u slučaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore mnogi smatraju historijskom i njome će nakon 14 godina biti okončan jedan od najkompliciranijih slučajeva međunarodnog prava.