{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hag donio odluku o ustupanju Paška Ljubičića Sarajevu

S
13.4.2006. u 08:26
0
0
Hag donio odluku o ustupanju Paška Ljubičića Sarajevu
0
Hag donio odluku o ustupanju Paška Ljubičića Sarajevu
Ukoliko odbrana ne uloži žalbu na odluku Pretresnog vijeća Tribunala u Hagu, bivši komandir HVO, optužen za zločine počinjene nad Bošnjacima u Vitezu, Busovači i Ahmićima, biće prebačen u nadležnost Odjela za ratne zločine Suda BiH
Ukoliko odbrana ne uloži žalbu na odluku Pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u narednih 15 dana, optuženi bi mogao biti prebačen u pritvorsku jedinicu Suda BiH u roku od 30 dana.

Ljubičić se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene nad
Bošnjacima u toku 1993. godine, te povrede zakona i običaja rata.

U deset tačaka optužnice stoji da je Ljubičić odgovoran za krešenja zakona i običaja rata, uključujići napad na civile, ubistvo, te po 5 tačaka za zločin protiv čovječnosti.

Optužnica MKSJ-a navodi da je Ljubičić od januara 1993. godine nosio najviši čin HVO-ove Vojne policije u operativnoj zoni centralne Bosne te kao takav snosi odgovornost za zločine koji su pripadnici jedinica HVO-a na ovom području počinile nad Bošnjacima u okolini Viteza i Busovače.

U Vitezu i Busovači, prema navodima optužnice, stotine Bošnjaka koje je HVO držao u pritvoru su pretučeni, pretrpjeli fizičko ili psiholško zlostavljanje.

Optužnica ga također tereti za zločine počinjene u Ahmićima i okolnim selima Nadioci, Pirići i Šantići, u kojima je je u aprilu 1993. godine ubijeno oko 100 civila.

Paško Ljubičić se predao 21. novembra 2001. godine i potom prebačen u pritvorsku jedinicu u Scheveningen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: